Madeira met kinderen | 9x Vakantie tips

Het eiland Madeira is divers, mooi en heel gezellig! De bevolking is zeer vriendelijk en er zijn veel leuke activiteiten om te doen. Hier lees tips voor een vakantie op Madeira met kinderen.

In de Atlantische Oceaan, 700 km ten Westen van Afrika, ligt de Portugese eilandengroep Madeira. Je vliegt er in zo’n vier uur naar toe. Twee van deze vier eilanden (Porto Santo en Madeira) zijn bewoond.

Het eiland Porto Santo bekend staat om zijn heerlijke zandstranden. Dat is gelijk onze eerste tip voor een uitje tijdens je vakantie: je vaart in ongeveer 2,5 uur naar Porto Santo. Het eiland Madeira staat onder andere bekend om de exotische bloemen die hier in het wild groeien. Maar Madeira is meer dan alleen een ‘bloemeneiland’: ook voor gezinnen is Madeira een fijne vakantiebestemming.

Daarom naar Madeira met kinderen

Madeira is een vulkanisch eiland dat is ontstaan nadat een vulkaan in zee uitgebarsten is. Op Madeira zijn geen vulkanen meer actief. Toen de Portugezen in de vijftiende eeuw het eiland ontdekten, was het leeg. Er was geen bevolking en ook inheemse diersoorten waren niet op het eiland te vinden. De verschillende gedeelten van het eiland vernoemden ze naar de kenmerken die ze op dat stuk land vonden.

De zwarte degenvis, de peixe espada preto of gewoon espada, is een culinaire specialiteit op Madeira. De versie met banaan zou je zeker eens moeten proberen! Niet te verwarren met de andere specialiteit espetada trouwens, de traditionele vleesspies van flinke stukken rundvlees. Ook overheerlijk trouwens.

Naar Madeira maar het niet zelf regelen? Boek een individuele gezinsreis bij VojaTravel, deze wordt afgestemd op jullie wensen. Madeira is wat Voja Travel betreft de ideale vakantiebestemming. Het eiland heeft ontzettend veel te bieden, en met deze 9 daagse reis ontdek je het allemaal.

copia-de-pier_porto-santo

Doen op Madeira met kinderen

Er zijn ontzettend veel bezienswaardigheden op Madeira met kinderen. Actief, cultureel, ontspanning: voor ieder gezinslid is er iets te beleven! Ik deel een aantal leuke en heel verschillende activiteiten.

Funchal met kinderen ontdekken

De hoofdstad Funchal staat op een plek waar ze veel venkel, of ‘funcho’, werd aangetroffen. De traditionele venkelsnoepjes zijn overal op het eiland verkrijgbaar en natuurlijk probeer je die met je kinderen.Funchal is de hoofdstad van Madeira. Het is een moderne, levendige stad aan de zuidkant van het eiland. Dit zonnige gedeelte van het eiland is perfect als uitvalsbasis te gebruiken voor het verkennen van de rest van het eiland met je gezin. 

De stad Funchal ligt aan de haven en is tevens half op een berg gelegen. In Funchal vind je naast de culturele bezienswaardigheden ook veel gezellige terrasjes, bars en restaurantjes.

Wil je meer van Funchal zien? Stap dan in de kabelbaan! Vanuit de kabelbaan heb je een mooi uitzicht over de stad. Naar beneden kan je op een normale manier, of je gaat met de toboggan. Dit is een authentiek vervoersmiddel op Madeira, vergelijk het met een slee die wordt aangeduwd door mannen in klederdracht. De tocht naar beneden is ongeveer 2 kilometer.

Funchal ontdekken met de kids

  • 3D Fun Art Museum is een interactief museum met 40 verschillende scenario’s, waaronder 3D-beelden en optische illusies. Hier kan je leuke foto’s maken.
  • Als je de hoofdstad van Madeira wilt zien maar de kinderen hebben geen zin om te wandelen, dan kan je met een TukTuk op tour gaan! Op zaterdagen is er een speciale kindertour, de Historyteller. Hierin krijgen de kids van alles te horen over de geschiedenis van het eiland. Vooral leuk voor wat oudere kids.
Ponta do sol

Wandelen over de levada

Houden jullie van wandelen? Zo ja, dan zijn er prachtige wandelingen te maken over de kenmerkende levada’s van Madeira. Een levada is een irrigatiekanaal waardoor het water van het noorden van het eiland naar de droge akkers is het zuiden stroomt. Langs deze kanaaltjes zijn wandelpaadjes aangelegd, zodat de bewoners de irrigatiekanalen kunnen onderhouden.

De levada’s variëren in breedte van 20 cm tot 2 meter en voeren je door bossen, langs afgronden en over bergen. De plaatselijke bevolking kan je adviseren welke levada’s geschikt zijn om over te wandelen met je kinderen.

familia_lobo-marinho

De tuinen en parken van Madeira

Tijdens een bezoek aan de tuinen en parken van Madeira kom je op prachtige plekjes van het eiland. Exotische bloemen, watervallen, tropische vruchten en vogels kom je hier allemaal tegen. De meest bekende tuinen zijn de botanische tuinen: Jardim Botanica. Met een oppervlakte van 80.000 vierkante meter ben je hier wel even zoet. Maar er zijn nog genoeg andere tuinen en parken die het bezoeken waard zijn! Voor kinderen is dit leuk omdat er heel veel te zien en te ontdekken is.

The Madeira Theme Park

Op Madeira kan je het eiland in het klein zien in het Madeira Thema park, wat een leuk uitje is tijdens je vakantie op Madeira met kinderen. Je komt hier van alles te weten over de geschiedenis van het eiland. Leuk voor de kids zijn het treintje en de roeiboot. Heb je echte waaghalzen? Ze kunnen er ook klimmen en bungeejumpen.

Vulkanische grotten van Sao Vin

Vulkanische grotten zien er op Madeira echt anders uit dan de grotten die je bijvoorbeeld in Frankrijk vindt. Alleen al om dit verschil met eigen ogen te zien, en omdat het voor kinderen erg leuk is, is een bezoek aan de grotten van Sao Vinçente een aanrader. Naast de grotten is hier ook een interactieve tentoonstelling over de grotten op kindvriendelijk Madeira.

Madeira met kinderen

Glazen vloer van Cabo Girão

Cabo Girão is de hoogste klif van Europa. Het bijzondere aan dit uitkijkpunt is de glazen vloer waardoor je de 580 meter diepe afgrond onder je voeten kunt zien. Van hieruit heb je een prachtig uitzicht over Madeira en de zee. Ik durf te wedden dat je kinderen hier ook van genieten! (Website)

Madeira met kinderen
Natuurlijke zwembaden vind je op meerdere plekken op Madeira

Dolfijnen en walvissen spotten op Madeira met kinderen

Hoe leuk is het om met je kinderen op een boot te stappen en om op zoek te gaan naar dolfijnen en walvissen! Dat kan op Madeira per catamaran. Een onvergetelijke ervaring!

Dus zoek je een diverse bestemming binnen Europa die veel te bieden heeft voor het gezin? Ga naar Madeira met kinderen, het is echt een aanrader.

Kindvriendelijke resorts Madeira

Zoek je een hotel in de buurt van Funchal met meerdere zwembaden? Pestana Village biedt deze opties. Het centrum van Funchal ligt op ongeveer 20 minuten lopen. Er is een kinderbad en een speelkamer voor de kids.

  • 2 buitenbaden
  • Kinderbad buiten
  • Miniclub in de zomermaanden
Pestana Village

Wil je je hotel aan het zandstrand? Dan is Calheta Beach een prima hotel. Met een kinderbad en een speeltuin en de ligging aan het enige stukje zandstrand dat Madeira kent. Je verblijft in een familiesuite.

  • Speeltuin
  • Kidsclub (4 t/m 12 jaar)
  • Buitenbad
  • Kinderbad buiten
  • Binnenbad

Aanbiedingen kindervakantie Madeira

Zoek je mooie aanbiedingen voor Madeira, kijk dan even op een van deze websites:

Vakantie Madeira met kinderen

Madeira is een eiland en dat betekent dat je er komt met de boot of het vliegtuig. Ik raad daarom het vliegtuig aan. De temperaturen op Madeira kunnen, door de hoogteverschillen, nogal uiteenlopen. Toch heb je met een jaarlijkse gemiddelde temperatuur van 16 tot 22 graden niets te klagen.

Geen pakketreis? Boek een vliegticket via Skyscanner naar Madeira en boek een accommodatie via Booking.com. Ik selecteer vaak op familiekamers, reviewscore, annuleringsmogelijkheden en natuurlijk locatie en faciliteiten.

Wil je wat meer van het eiland zien dan is het huren van een auto een aanrader. Via SunnyCars boek je een auto all-in, dan is alles direct geregeld.

Familiereis Madeira met kinderen

Met Riksja Travel boek je een individuele rondreis naar Madeira, dat is deze. Dit is een 11-daagse reis voor gezinnen.

  • Highlights van Madeira voor kinderen en tieners
  • Slapen in een quinta en glamping in de natuur
  • Optionele excursies zoals dolfijnen spotten en canyoning

Meer lezen?

Madeira met kinderen

De foto’s bij dit artikel zijn afkomstig van Visit Portugal.

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

CAMBODJA met kinderen + Siem Reap – 11x Tips

Een vakantie naar Cambodja met kinderen, hoe is dat? Een van de gastbloggers van...

Singapore met kinderen | 16x activiteiten met het gezin

Een tussenstop in Singapore met kinderen of juist op vakantie hierheen? Er is in...

Zomervakantie met kinderen 2024 | 21 Bestemmingen

Waar gaan we heen tijdens de zomervakantie met kinderen? Dat vragen meer gezinnen zich...

Salzburg met kinderen | 9x Leukste Kinderactiviteiten

Hoe leuk is Salzburg voor families met kinderen? Tijdens onze autovakantie door Oostenrijk en...

Wenen met kinderen | 37x uitjes

Is een stedentrip Wenen een aanrader? Van de zomer was ik met mijn twee...

Saar-Hünsruck met kinderen | 11x Uitjes

Op vakantie naar het natuurpark Saar-Hünsruck met kinderen in Duitsland? Wij waren er en...

Categorieën