21x Karlsruhe met kinderen | Bezienswaardigheden + uitjes

Een bezoek aan Karlsruhe met kinderen: is dat leuk? En wat is er te doen in deze Duitse stad? Wij waren hier, onderweg naar onze vakantie in Allgäu, en ontdekten deze stad in de deelstaat Baden-Württember . In deze blog deel ik al onze ervaringen en tips.

Als we naar de Allgäu en het plaatsje Oberstdorf in Zuid-Duitsland gaan, hebben we geen zin om 8 uur aan een stuk te rijden. Het is eigenlijk ook zonde om geen bezoek te brengen aan een Duitse stad of een mooie regio onderweg naar het zuiden. Daarom komen we op een bezoek aan Karlsruhe met kids uit: vanaf hier is het nog even doorrijden naar onze eindbestemming dus dan hebben we bijna een volle dag om de stad te ontdekken.

Op de terugweg maken we een zelfde soort keuze: dan stoppen we in Straatsburg, om daar twee nachten te verblijven.

Wij waren een dag in Karlsruhe, de avond ervoor kwamen we vrij laat aan. Het was echt leuk om deze stad te zien en we hebben een hele toffe dag gehad, maar we zouden deze stad niet direct kiezen voor een stedentrip op zich. Daarvoor hadden wij de indruk dat er niet voldoende te doen was. Als tussenstop, of in combinatie met een bezoek aan het Zwarte Woud of het Europa Park is het een hele leuke bestemming.

 • Wij verbleven in het centrum van de stad, in hotel Kaiserhof. Dit hotel had grote familiekamers, het lag centraal in de stad, je kon erbij parkeren, je had een groot bad in de badkamer en het ontbijt was erg goed.

Karlsruhe met kinderen | Bezienswaardigheden

Als wij een stad met kinderen bezoeken dan combineren we de bezienswaardigheden bekijken met wat kinderactiviteiten. Zo hebben wij het idee dat we wat van een stad zien en de kinderen zijn ook blij. Hebben de kinderen geen zin om te wandelen, stap dan in de Hop On bus.

Karlsruhe Paleis

Ons hotel (hotel Kaiserhof) ligt in het centrum van de stad. Na een uitgebreid ontbijt wandelen we Karlsruhe in en onze eerste stop is het paleis. We lopen langs de Grote Markt, een groot plein dat gerenoveerd werd toen wij in de stad waren. Bijzonder hier is het monument in de vorm van een piramide. Het Karlsruhe paleis is waarschijnlijk wel de belangrijkste bezienswaardigheid in de stad. Dit paleis is een miniatuur replica van het paleis van Versailles! Je kan het paleis in, er is een museum in gevestigd.

Onze kinderen vinden bezienswaardigheden vaak leuk als ze er iets kunnen beleven. Het paleis van Karlsruhe spreekt natuurlijk al tot de verbeelding, maar een kasteeltoren beklimmen en dan de stad van boven af zien is nog leuker.

Om het paleis, voornamelijk erachter, is een grote kasteeltuin. Wandel hier op je gemak doorheen! Wij kwamen op diverse plekken vijvers tegen en ook was er een grote speeltuin waar we een hele tijd hebben gezeten. In de zomermaanden rijdt er een treintje door dit park. Als je daarvan houdt is het waarschijnlijk leuk om een rondje mee te rijden, wij geven de voorkeur aan zelf door het park wandelen.

Botanische tuin

De botanische tuin vind je naast de kasteeltuin. Deze tuin is gratis toegankelijk en het is echt een aanrader om hier doorheen te wandelen. Wij vonden het fantastisch om deze tuin te bewonderen. Op veel plekken in de tuin staan bankjes, dus je kan er een hele tijd blijven.

Het paleis, de tuin, de toren en de botanische tuin liggen allemaal op dezelfde plek. Ben je in Karlsruhe met kinderen en heb je een paar uur de tijd om de stad te bezoeken? Dan raad ik aan om met dit gebied te beginnen!

 • Een andere bezienswaardigheid in Karlsruhe is Schloss Gottesaue. Dit is een renaissanceslot, en het ligt in het Otto-Dullenkopf-Park. Het slot is een aantal keer opnieuw opgebouwd.
Botanische tuin
Turmberg

Uitzichtpunt Turmberg

Over het uitzichtpunt Turmberg twijfelde ik waar ik het moest zetten in dit overzicht van Karlsruhe: bij de bezienswaardigheden, bij de kinderactiviteiten of bij de restaurants? Het is namelijk van alles een beetje. De Turmberg is de “huisberg” van de stad en vanaf de berg (eigenlijk heuvel) heb je een mooi uitzicht over de regio. Je kan omhoog wandelen, er gaat een speciaal baantje omhoog of je rijdt er met de auto heen. Wij kozen voor de auto, omdat we daarna doorreden naar het zuiden van Duitsland. Met het baantje, de Turmbergbahn, omhoog gaan is een stuk specialer.

Op de Turmberg kan je een toren beklimmen, dit is gratis. Op de trappen kan het druk zijn. Wij hebben dit eerst gedaan en daarna hebben we wat gegeten bij een van de barretjes. Vanaf het terras kijk je uit over de omgeving. Het is een hele fijne plek om bij te komen van de indrukken van de stad.

Turmberg

Karlsruhe met kinderen | kinderactiviteiten

Dierentuin

Een van de bekendste kinderactiviteiten in de stad is de dierentuin. Onze jongste is groot fan van dieren en meestal bezoeken we daarom de dierentuin. Omdat ik kort hiervoor met de kinderen in Frankfurt en Wenen al in de dierentuinen was, mocht de oudste kiezen wat we in de stad deden. Haar keuze was het kunstmuseum, niet de dierentuin.

Deze dierentuin is een van de oudste van Duitsland en het bijzondere aan deze dierentuin is dat het een combinatie is van een stadspark en een dierenpark. Er zijn allerlei themagebieden in de zoo, waaronder een savanne en de Himalaya. In de dierentuin zijn diverse speeltuinen en er is een kinderboerderij.

Staatliche Kunsthalle Karlsruhe

Dochter koos voor een bezoek aan de Staatliche Kunsthalle Karlsruhe. We kwamen uit de Botanische Tuin en wandelden naar dit museum. Eerst kwamen we terecht in een ander gebouw, wat een dependance is van de Kunsthalle. Hier was een kleinere tentoonstelling over mode te zien, de toegang was gratis.

Toen we buiten stonden zagen we de ingang van de echte Kunsthalle, en daar gingen we vervolgens heen. Dit museum is echt bedoeld voor kunstliefhebbers: er hangen veel schilderijen. De oudste vond het fantastisch, de jongste vond het leuk om de schilderijen op de toegangskaartjes terug te vinden in het museum.

Wij vonden veel van de schilderijen echt interessant om te zien, dus we namen de tijd. Ik denk dat we er een uur zijn gebleven: de ruimte is niet zo groot.

Staatliche Kunsthalle Karlsruhe

Natuurkundig Museum

Een museum dat weer meer gericht is op kinderen is het Natuurkundig museum, ook wel het Karlsruher Naturkundemuseum. Dit museum bestaat uit diverse tentoonstelling, waarin je van alles te weten komt over dieren. Zo zijn er vele dierenmonsters, zeldzame fossielen en enorme modellen van dieren te zien. Daarnaast zie je in het vivarium levende dieren van over de hele wereld! Dit museum is absoluut een aanrader voor dierenliefhebbers.

Waldseilpark Karlsruhe

Het Waldseilpark Karlsruhe is een klimpark en je vindt dit park op de Turmberg. Er zijn 12 parcoursen, van verschillende moeilijkheidsgraden, zodat het voor iedere leeftijd leuk is. Dit park is al geschikt voor kids vanaf 4 jaar: voor hen is er een kleutercursus. Is je kind 7 jaar of ouder, dan zijn er uitdagender parcoursen.

Dierenpark Oberwald

Net buiten de stad ligt Tierpark Oberwald, een aanrader als je in Karlsruhe met kinderen bent en je wilt even wat rust opzoeken. Het dierenpark ligt in een afgesloten recreatiebos, en er leven hier allerlei weerbestendige wilde dieren. Je mag er doorheen wandelen en fietsen en als je de hond bij je hebt: die mag ook mee.

ZKM | Centrum voor Kunst en Media

Het ZKM, ook wel het Zentrum für Kunst und Medien, is het enige museum ter wereld voor interactieve mediakunst. En ook voor kinderen zijn er allerlei leuke activiteiten. Kinderen mogen aan de slag met fotograferen, schilderen, filmen en dergelijke om hun creativiteit te ontwikkelen en om te ontdekken.

Zwembaden in Karlsruhe

In Karlsruhe zijn er meerdere zwembaden. Buiten- en binnenbaden!

 • Het Europabad Karlsruhe is een groot binnenbad met glijbanen en een speelgedeelte voor jonge kinderen.
 • Freibad Rüppurr is een groot buitenbad, met een apart gedeelte voor de kinderen. Met glijbaan en een grote ligweide.
 • Ook het Turmbergbad Durlach is een mooi buitenbad, met meerdere glijbanen en er zijn opties voor kleine kindjes.
 • Zwembad Rheinstrandbad Rappenwört wordt gezien als een van de mooiste zwembaden van Duitsland. Met onder andere een golfslagbad, jacuzzi en een avonturenbad.

Speeltuinen in Karlsruhe

Als wij op een stedentrip met kinderen zijn, dan zoeken we altijd wat speeltuintjes op. Wij komen even bij, de kinderen leven zich uit. In Karlsruhe kom je op diverse plekken speeltuinen tegen. Dit zijn een aantal aanraders:

 1. Wij waren bij de speeltuin bij het park van het paleis, zie de foto hierboven. Op Google Maps staat deze speeltuin aangegeven.
 2. Bij de Turmberg zagen we een speeltuin, direct naast het Schützenhaus (Jean-Ritzert-Strasse 5).
 3. Robinsonspeeltuin aan de Richard-Willstätter-Allee 3.
 4. De Piratenspeeltuin aan de Merkurweg 26 ligt vlakbij “Eis Oma”, een leuke ijssalon.
 5. Wikinger Spielplatz Neureut is een grote speeltuin aan de Helga-Seibert-Straße.
 6. Spielplatz am Kühlen Krug, aan de Karl-Wolf-Weg.
 7. Regent het? Dan is de binnenspeeltuin Indoorspielplatz Kindorado een leuk alternatief.
 8. In het Günther-Klotz-Park is een gewone speeltuin. Een bijzondere tip in het Günther-Klotz-Park: er is een educatief begeleide speeltuin voor kinderen van 6 tot en met 14 jaar. Kinderen werken hier met natuurlijke materialen en gaan bijvoorbeeld hutten bouwen. Geen speeltuin dus om even langs te lopen tijdens je stedentrip Karlsruhe, maar wellicht een leuke tip voor als je langer in de stad bent.

Andere kinderactiviteiten in Karlsruhe

Er is in een grote stad als Karlsruhe natuurlijk nog meer te doen. Daarom nog een aantal extra tips voor kinderactiviteiten in deze Duitse stad.

 • Het verkeersmuseum is geopend op zondag van 10 – 13. Een gezinskaart biedt toegang voor 2 volwassenen en 2 kinderen en kost €5, -.
 • Black Light Mini Golf is een leuke activiteit op een regenachtige dag.
 • Het Vogelpark Neureut is gratis toegankelijk. Naast vogels zijn er ook schapen en geiten.
 • Als je kinderen klimmen leuk vinden dan is een uitje naar de The Rock Boulderhalle vast een succes.
Espresso stazione

Karlsruhe met kinderen: restaurants

In Karlsruhe zijn er heel veel restaurants. Welke zijn leuk met kinderen? Dit zijn een aantal tips!

Wij dronken koffie bij Espresso stazione, een klein koffiezaakje. De koffie was een beetje zoals je het in Duitsland verwacht (niet al te best) maar het was een leuke tussenstop.

Bij Böckeler Confiserie- und Kaffeehausbetriebe aan de Kaiserstraße 141 zijn we helaas niet geweest, wel liepen we er een aantal keer langs en het zag er goed uit.

Op de Turmberg zit je goed bij de restaurantjes. We vonden het eten niet bijzonder, maar de sfeer en het uitzicht maakte alles goed.

Naast ons hotel zat Hans im Glück, een goed betaalbare hamburgerzaak met allerlei vega en vegan opties.

Twee Italiaanse restaurants in Karlsruge zijn leuk met kinderen. Bij Purino zit je op mooie dagen goed: dit restaurant grenst direcht aan een speeltuin. En anders zit je prima bij Italiaans restaurant Aposto, want dit restaurant heeft een kinderhoek.

Karlsruhe met kinderen: kindvriendelijk overnachten

Als je naar Karlsruhe gaat voor een stedentrip, of omdat je een tussenstop maakt in of bij de stad, dan wil je waarschijnlijk weten waar je kunt overnachten. Ik deel eerst het hotel waar wij waren, daarna deel ik een aantal andere aanraders. Ook in het artikel over tussenstops in Duitsland deel ik tips voor Karlsruhe.

 • Wij verbleven in het centrum van de stad, in hotel Kaiserhof. Dit hotel had grote familiekamers, het lag centraal in de stad, je kon erbij parkeren, je had een groot bad in de badkamer en het ontbijt was erg goed. Allemaal redenen om het hotel te boeken en de verwachtingen kwamen zeker uit.

Andere kindvriendelijke hotels in Karlsruhe:

#1 Leonardo Hotel Karlsruhe: dit hotel ligt bij de dierentuin in de buurt. Er zijn suites voor 3 en voor 4 personen.

#2 Het Holiday Inn Express Karlsruhe is voordeliger maar ligt wel wat verder van het centrum.

#3 Ook zeer centraal gelegen: Hotel Am Markt, met ruime familiekamers.

Praktische tips bezoek aan Karlsruhe

Ga je naar Karlsruhe, dan zijn onderstaande praktische tips eventueel nog handig. Houd in gedachten dat in veel Duitse steden pinnen minder normaal is dan in Nederland en België. Voor de koffie moesten wij eerst op zoek naar een pinautomaat. Vaak heb ik wat losgeld mee als ik in een Duitse regio ben.

Bereikbaarheid

Wij reden naar Karlsruhe met kinderen, deze stad is prima bereikbaar met de auto. Je rijdt er in een uur of 5 heen.

Een andere optie is om met de trein te gaan. Een enkele reis is verkrijgbaar vanaf € 40, – (boek dan tijdig) en kinderen tot en met 11 jaar reizen gratis mee. Boek je tickets hier. De reis van Amsterdam naar Karlsruhe kost 5 uur en er rijdt een rechtstreekse trein. Lees onze tips voor lange treinreizen met kinderen.

Vervoer in de stad

 • Zoals eigenlijk altijd als wij op stedentrip zijn hebben wij deze stad lopend verkend. Onze kinderen (5 en 7 jaar) kunnen vrij grote stukken wandelen, zeker voor hun leeftijd.
 • Maar er zijn ook andere opties. Karlsruhe is een fietsstad, dus een fiets huren is een goede optie.
 • In Karlsruhe rijden trams, met een Karlsruhe kaart kan je hier gratis gebruik van maken (reken wel vooraf uit of de kaart voldoende waarde biedt voor het geld dat je ervoor betaalt).
 • Ook kan je in Karlsruhe op de Hop On Hof Off bus stappen.

Meer lezen?

Duitslandstedentrip
Commentaar (0)
Commentaar toevoegen