Jura met kinderen | 10x leuke activiteiten

In het midden van Frankrijk, op de grens met Zwitserland, ligt het Jura gebergte. Het is een ruig gebied met hoge kliffen, diepe dalen en veel meren, watervallen en grotten. Een super mooi groen gebied waar veel te doen is. Wij zetten een aantal leuke uitstapjes in de Jura met kinderen op een rij!

De Jura met kinderen bezoek je als je houdt van natuurvakanties: je trekt graag de bergen in, je houdt van wandelen. Er zijn meren in deze omgeving, er is veel ruimte om te sporten en natuurlijk is er lekker eten. Het is een heerlijke omgeving voor buitenmensen.

In dit gebied is het Regionale Natuurpark van de Haut Jura uiteraard de belangrijkste attractie. De hoogste toppen zijn wel 1600 meter hoog. Vanwege de bergen moet je wel rekening houden met regen, ook in de zomermaanden. Maar je mag ook rekenen op hele mooie uitzichten. Het is absoluut een goede bestemming voor natuur- en bergvakanties.

Tip! De Camping Moulin ligt in het zuidoosten van de Jura, aan de oever van de rivier de Ain. Er is zowel binnen als buiten een zwembad Ć©n kinderbad,

Uitjes in de Jura met kinderen

Sentier karstique des Malfochers

De Sentier karstique des Malfochers is een leuke wandeling door een sprookjesachtig en mysterieus bos, die je onder andere langs grotten leidt. Deze route is erg afwisselend, inclusief klimmen & klauteren. Op de route kom je bijzondere steenvormen tegen die zijn opgeleukt met beschilderingen. Aan het eind kun je een grot in lopen, best spannend!

Camping Domaine de l’Ɖpinette

Cascades et gorges de Langouette

Voor deze waterval klim je vanaf de parkeerplaats omhoog langs een pad en zo kom je bij een super mooie waterval in een prachtige kloof. Erg indrukwekkend en zeker een leuke tip voor de Jura met kinderen.

Je eindigt bovenaan de kloof, waar een waterkrachtcentrale is. Vervolgens wandel je via het dorp naar beneden terug. Heel erg leuk. Het is wel een behoorlijke klim maar de wandeling gaat over een redelijk goed pad, dit is niet geschikt voor buggyā€™s. (Website)

Langouette
Langouette

Cascades du Herisson

De Cascades du Herisson zijn de beroemdste watervallen van de Jura, vooral de grootste ā€˜onderaanā€™ is een grote toeristische trekpleister. De bergstroom Herisson heeft maar liefst zeven watervallen die je kunt bewonderen. De meeste kun je bereiken met de auto. Vanaf de parkeerplaats is het nog een stukje lopen.

Je kunt ook een wandeltocht maken langs alle zeven watervallen, maar daar moet je wel behoorlijk voor klimmen en goede schoenen met profiel voor dragen. Wij hebben ons beperkt tot de goed toegankelijke, en die waren ook echt prachtig!

Herisson Jura Frankrijk

Grottes des Moidons

Dit is eigenlijk een grote grot met een aantal kamers. De mooi verlichte grot is goed toegankelijk en je kunt er alleen in met een gids. Er zijn prachtige stalactieten en stalagmieten te zien, van vele duizenden jaren oud. De tour eindigt met een geluid- en lichtshow.

Onder de grot loopt nog een rivier, die via een waterval weer bovengronds komt in een nabij gelegen dorpje.

Cascade des Tufs

Die Cascade des Tufs is te bereiken via een leuke kleine wandeling vanuit het dorpje Les Planches. Die waterval was enorm indrukwekkend. Sprookjesachtig mooi! Zeker als dit de eerste waterval is die je bezoekt in de Jura zal je er even stil van worden, het is ook zo prachtig gelegen!

Acroroche

Als je houdt van klauteren dan is het leuk om naar het klimpark Acroroche te gaan. Hier is een avonturenparcours gemaakt langs en ook tussen de wanden van de steengroeve. Er zijn een aantal parcoursen, de gemakkelijkste is geschikt voor kids vanaf ongeveer 6 jaar.

Cascade des tuffs
Cascade des tuffs

Dinosporen bij Loulle

Heel leuk om te bezoeken in de Jura met kinderen zijn de dinosporen. Deze bijzondere plek in de bossen bij het dorpje Loulle heeft dus heel veel ECHTE dino-pootafdrukken. Die zijn zelfs pas in 2004 ontdekt. Het voelt echt enorm speciaal om echte dinosporen te zien. Het is op zich maar een kleine site, maar het was voor ons in elk geval een van de hoogtepunten van onze week in de Jura.

  • Als je kinderen nog meer over dino’s willen weten dan kan je het Dino-Zoo park bezoeken. Dit ligt in CharbonniĆØres-les-Sapins.

Doolhof

In Saint-Maur vind je de Jardin Fantastique: met twee echte doolhoven op het terrein. Het eerste is een sprookjesdoolhof, het andere bestaat onder andere uit lachspiegels. Kinderen vinden het vaak prachtig om er doorheen te rennen en de uitgang te vinden.

Dinovoetafdrukken Loulle
Dinovoetafdrukken Loulle

Speelgoedmuseum!

Of ga naar het kleurrijke speelgoedmuseum inĀ Moirans-en-Montagne. Dit MusĆ©e du Jouet is enorm, met 1.900 m2. Heel veel ouderwets speelgoed, maar er is ook een knutselzaal en een speelparadijs. Daarnaast kan je aan de slag met het zelf maken van speelgoed.

Lac de Vouglans

In de Jura vind je een aantal meren. Het grootste meer in de Jura is het Lac de Vouglans. Dit meer, dat leuk is om te bezoeken in de Jura met kinderen, is het op twee na grootste kunstmatige meer van Frankrijk. Het meer is zo’n 35 kilometer lang. Het prachtige water nodigt uit tot watersporten.

Arlay 

Het stadje Arlay wordt ook wel de hoofdstad van de strowijn genoemd. Nu is dat deel niet zo interessant voor kinderen. Leuk is wel het erfgoed, mete en mooie kerk en een kasteel! Om het kasteel ligt een groot park en er is een middeleeuws fort.

Andere mooie stadjes om te bezoeken als je in de Jura bent zijn Nozeroy, Morez en Arbois.

Camping Le Val de Bonnal

Kindervakanties – Jura met kinderen

Camping Le Val de Bonnal is een 5-sterrencamping in de Jura. Deze kindercamping ligt op een prachtig landgoed van 150 hectare, in het groen en wordt door water omgeven. Regelmatig worden er leuke activiteiten georganiseerd door het animatieteam van de camping. ‘s Ochtends kunnen de kinderen meedoen met de kidsclub en ‘s middags worden sportieve activiteiten georganiseerd.

  • Zwembadcomplex met waterspeeltuin
  • Accommodaties op ruime plaatsen
  • Vier meren bij de camping voor waterrecreatie

Camping Moulin ligt in het zuidoosten van de Jura, aan de oever van de rivier de Ain. Er is zowel binnen als buiten een zwembad Ć©n kinderbad, ook zijn er waterglijbanen, de jacuzzi, de rivier en het stuwmeer.

  • Zwembad
  • Speeltuin
  • Miniclub

De Camping La Roche dā€™Ully is een viersterrencamping in het oosten van Frankrijk. De camping ligt in de bergen van de Jura, aan de rand van het historische stadje Ornans. Op Camping La Roche dā€™Ully staan Villatent Nomad tenten. Deze luxe safaritenten zijn volledig ingericht met meubilair, een complete keuken en comfortabele bedden. De Villatent Nomad is geschikt voor zes personen en op het terras staat een hangmat en een Outdoorchef barbecue.

  • Fraai uitzicht over het Juragebergte
  • Gratis toegang tot waterpark Nautiloue
  • Springkussen
  • Speeltuin
  • Miniclub
Jura kindervakantie
Camping Moulin

Vakantie in de Jura met kinderen

De Jura heeft ons enorm verrast. Je kan er nog zo veel meer doen dan wat we hier genoemd hebben! We raden een vakantie naar dit gebied enorm aan, zeker als je houdt van avontuurlijke vakanties met het gezin. We wisten dat het een wat ruig gebied was met hoge rotswanden, watervallen en grotten. Maar er zijn dus ook heel veel meren, waar je uiteraard goed kan zwemmen, vissen, kayakken. En in het hele gebied is het mooi om te wandelen en mountainbiken.

En er zijn ook nog veel ruĆÆnes, kastelen, musea, dierenparken, klimbossen. Kortom, de Jura is een super leuke vakantiebestemming en we raden deze bestemming zeker aan als je houdt van een vakantie in de natuur!

Bereikbaarheid Jura

De Jura ligt op ruim 800 kilometer rijden vanaf Amsterdam. Vanaf Antwerpen en Brussel is deze streek iets dichterbij. Tips voor tussenstops nodig? Je leest ze in het uitgebreide artikel over tussenstops in Frankrijk.

  • Wil je erheen vliegen, dan is het vliegveld van GenĆØve een goede en gelijk ook de dichtstbijzijnde optie, Easyjet vliegt hier voordelig heen.
  • Ook is de trein een goede en milieuvriendelijke optie. Vaak reizen kinderen gratis mee! Bekijk de mogelijkheden.

Kies je voor de Jura omdat je op doorreis bent? Het F1 Dole Dole hotel ligt in Dole, op slechts 5 minuten rijden van de snelweg A36. Het verblijf is eenvoudig, de prijs is daar gelukkig ook naar.

Meer Frankrijk?
Net iets zuidelijker dan het Jura gebergte ligt het gebied de Savoie.
De combinatie met de kindvriendelijk stad Lyon is ook goed mogelijk!

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Sallandse Heuvelrug met kinderen | 10x uitjes

Naar de Sallandse Heuvelrug met kinderen? Onlangs waren wij een weekend in dit gebied...

Achterhoek met kinderen | 9x Uitjes & vakanties

Wat er te doen is in de Achterhoek met kinderen? Dit is een veelzijdige...

Treinbestemming Frankrijk met kinderen | 5x Tips

Op vakantie met de trein naar Frankrijk en zoek je een leuke bestemming die...

Net over de grens in Duitsland met kids |...

Net over de grens in Duitsland zijn er voor kinderen veel leuke activiteiten te...

Vakantiebestemming met baby – 7 Tips

Op zoek naar een vakantiebestemming met baby? Die eerste vakantie met baby is heel...

Vakantie met kinderen | 35 Leukste vakantiebestemmingen

Op vakantie met kinderen en je zoekt de mooiste vakantiebestemming? Veel gezinnen vragen zich...

Categorieƫn