Eifel met kinderen | 15 Uitjes + vakantieparken

Een van de fijnste bestemmingen net over de grens is de Eifel in Duitsland. Deze Duitse natuurregio leent zich goed voor een weekendje weg of gezinsvakantie. Wat je doet tijdens een kindervakantie Eifel? Wij waren in de meivakantie in de Eifel met kinderen. Hier lees je al onze tips voor uitjes, activiteiten, wandelingen en leuke vakantieparken.

De Eifel in Duitsland bezoek je omdat je houdt van een natuurvakantie, omdat je zoekt naar een fijne, kindvriendelijke regio vlakbij huis op een paar uur rijden of omdat je leuke stadjes wilt bezoeken. In de Eifel is heel veel te doen, te zien en te wandelen. Daarnaast zijn er een aantal fijne bungalowparken en campings waar voldoende faciliteiten zijn voor een gezinsvakantie. Genoeg redenen dus voor een kindervakantie in de Eifel!

TIP! Op zoek naar een leuk vakantiepark? Het Dormio Resort Eifeler Tor is meerdere keren uitgeroepen tot het beste vakantiepark van Duitsland en dit is ook een kindvriendelijk vakantiepark

Uitjes in de Eifel met kinderen

Dinopark Teufelsschlucht

De eerste tip voor een leuke activiteit is het Dinopark Teufelsschlucht, wat een aanrader is voor iedereen die gek is op dinosaurussen. Dit uitje ligt vlakbij de Teufelsschlucht waar je prachtig kan wandelen. In het dinosauruspark ga je op expeditie door miljoenen jaren geologische geschiedenis en volg je de ontwikkeling van het leven tot en met nu. Je ziet allerlei grote dinosaurussen staan. Naast veel info over dino’s is er een speeltuin en kinderen kunnen de skeletten van dino’s opgraven. Er is een Nederlandstalige audiogids.

Phantasialand

Misschien wel favoriet onder de kinderuitjes in de Eifel is een bezoek aan pretpark Phantasialand. Dit is een kleurrijk attractiepark in de buurt van de stad Keulen dat leuk is voor jong en oud. Er zijn verschillende themawerelden met tal van attracties en ook zijn er spannende achtbanen. De themawerelden zijn onder meer Rookburgh, Mexico en China Town.

Zijn de kinderen groter dan 1.20m, dan zijn er veel achtbanen waar zij in kunnen. Download de app van dit pretpark en je ziet de realtime wachtrijen, zodat je op basis van deze wachttijden kan besluiten naar welke achtbaan of attractie je gaat. Voor kleinere kinderen zijn er een aantal attracties op maat, waaronder een zweefmolen. 

Phantasialand

Wild en Erlebnispark Daun

In de Eifel met kinderen kan je leuke wildparken bezoeken. Een van de kinderuitjes die er bovenuit steekt is een bezoek aan het dierenpark Wild en Erlebnispark Daun. Er is een apenkloof van 6 hectare waarin momenteel 53 berberapen leven. Ook is er een lange bosweg die je mag rijden met de auto. Je ziet hier onder meer lama’s, verschillende soorten herten, stokstaartjes, een bizon en een emoe.

In de kinderboerderij zijn er pony’s, runderen, hangbuikzwijnen, geiten, schapen, konijnen, cavia’s en eekhoorns. In de valkerij laat de valkenier het verschillende vlieggedrag en de speciale vaardigheden van roofvogels zien.

Vanaf half maart tot en met half november is de zomerrodelbaan geopend. Hier kan je over het 800 meter lange parcours naar beneden zoeven en met de stuurknuppel bepaal je zelf hoe snel dat gaat. Verder is er een grote speeltuin met een hele hoge glijbaan.

Eifel Zoo

De Eifel Zoo is een ander dierenpark in de Eifel. Er zijn allerlei kleine bewoners zoals konijnen en herten. Daarnaast zijn er dieren die vanuit het noordelijk halfrond en Australië komen. In totaal zijn er ongeveer 400 dieren te zien, op 30 hectare.

Je kan wandelend door het park gaan. Leuk is om in te stappen in de lightrail bij het treinstation. Hiermee rijd je door het wildverblijf. Tijdens deze rondrit mag je de wapitiherten, Davidsherten en bizons voeren.

Ook is er een Minidorf te zien, een miniatuur replica van een Eifellandschap, met 30 gebouwen in miniformaat. Daarnaast kan je een ritje maken met een kabelbaan.

Vulkan-haus in Strohn

Blogger Judith bezocht het Vulkan-haus in Strohn. Dit is een klein geo-museum waar je uitleg krijgt over het ontstaan van het landschap en de werking van een vulkaan. Hier kan je experimenteren, aanraken en uitproberen. De basis van vulkanische verschijnselen worden uitgelegd aan de hand van voorbeelden uit het Strohn-gebied. Bijzonder is de hele wand (6x4m!) van vulkanisch gesteente, gevonden net buiten het dorp. Als je kinderen geïnteresseerd zijn in vulkanen en/of landschappen, dan is dit kinderuitje in de Eifel zeker een bezoek waard.

Eifelpark in Gondorf

Daarnaast bezocht blogger Judith het Eifelpark in Gondorf. Dit is een dieren- en attractiepark met ruim 60 attracties. Je ziet er wolven, beren, lynxen, er is een wildpark gedeelte waar allerlei dieren vrij rond lopen. Er gaat een treintje door het wildpark en je kan natuurlijk ook lopend op pad.

De avontuur- en themaspeeltuinen als de klimtuin, Tatzes Wilder Westen, kasteeltoren Tapsis, Purzels piratenparadijs, een grote indoor ballenbak en allerlei peuterspeeltoestellen maakt het attractiepark sowieso leuk met kinderen van alle leeftijden. Verder zijn er een aantal attracties die geschikt zijn voor kinderen vanaf ongeveer 2 jaar. Leuk is de zomerrodelbaan Eifel-Coaster van bijna 800 meter. Kleine kinderen kunnen al vanaf 3 jaar als medebestuurder meerijden. Kinderen vanaf 8 jaar en een lengte van 1,40 m mogen alleen rijden. Is jouw kind 14 jaar of ouder, dan mag het een medebestuurder meenemen tijdens de afdaling.

En daarnaast zijn er veel andere attracties. Deze attracties zijn niet zo spannend als die in Phantasialand, maar ze zien er evengoed leuk uit. De Eifelpark-Blitz is een familieachtbaan voor kinderen vanaf 1 meter. Käpt’n Jacks Wilde Maus is een muizenachtbaan met een baanlengte van 360 meter. De lift brengt jullie naar 15 meter hoogte en daarna heb je veel scherpe bochten op de weg naar beneden.

© Eifelpark

Erlebniswelt Eifeltor met quads, rodelbaan en indoor speeltuin

De Erlebniswelt Eifeltor is ook een veelzijdige activiteit in de Eifel met kinderen. Dit uitje ligt in de Hoge Venen, aan de Duitse zijde van het natuurgebied. Het is een ongeveer 100.000 vierkante meter groot en gezinsvriendelijk complex.

Er is een rodelbaan van 680 meter die start vanaf het restaurant. De gehele rodelbaan is voorzien van geluid en is ’s avonds speciaal verlicht. De minigolfbaan met 18 holes is ingebed in het doolhof van bochten van de zomerrodelbaan. Verder is er een quadbaan en hier kunnen kinderen vanaf 8 jaar en vanaf 140 cm in speciale kinderquads rijden! Het 350 meter lange circuit biedt voor ieder wat wils.

Daarnaast is er een leuke avonturenwereld buiten waar kinderen kunnen graven, schommelen en trampolinespringen. De elektrische schommel biedt plek aan 4 personen, de snelheid en hoogte kunnen worden gewijzigd. Verder zijn er vier trampoline’s. In de binnenspeeltuin kunnen kinderen onder meer spelen in het ballenbad, mini-reuzenrad, met de XXL Legoblokjes en op de ijsbaan.

Hochwildpark

Een heel ander soort dierenpark is het Hochwildpark Rheinland, waar dieren leven die uit de omgeving komen. Dus koeien en herten onder andere, daarnaast is er een emoe, eland en wilde zwijnen. De bosspeeltuin ligt direct naast de kinderboerderij en bestaat uit grote speeltoestellen en glijbanen, schommels, botsscooters en een carrousel.

Aktivi Jump

De speeltuin Aktivi is leuk in de Eifel met kinderen van alle leeftijden. Het biedt de combinatie van een heel grote trampolinehal en een indoor speeltuin. In een hal van ruim 2000 m 2 kan je uren springen op de trampolines en uitdagingen aangaan op de klimmuur. Er is ook een groot speeltoestel van meer dan 4 verdiepingen voor kleinere kinderen met een eigen trampolinegedeelte. Ben je met dreumes of peuter in de Eifel op vakantie? De peuterruimte is bedoeld voor kids onder de 3 jaar. 

Kronenburg

Speelpark Tolli Park

Het Tolli Park ligt in Mayen, dit is een avonturenpark van 30.000 vierkante meter in de buurt van Koblenz en Cochem. Dit uitje is geschikt met kinderen tot 13 jaar. Het is een leuke combinatie van een outdoor avonturenpark en een indoor speeltuin. Er zijn tal van activiteiten te doen, als attracties, shows, dieren en de waterspeeltuin.

Binnen is er een grote speeltuin met enkele bekende attracties als de Go-kart-Bahn, Loopster en graafmachine. En buiten is er een kinderboerderij, hindernisparcours, kleine kartbaan en Bungee-Trampoline onder andere.

Mijnmuseum Deutsches Schieferbergwerk

En in Mayen ga je de grond onder in het Deutsches Schieferbergwerk. 400 miljoen jaar geleden was hier een zee te vinden was. Nu ontdek je er de gangen van de leisteenmijn en leer je over het leven van de leisteen-mijnwerkers. In het 340 meter lange labyrinth van mijngangen ga je op een avontuur voor alle zintuigen. Hoogtepunt van het bezoek is de simulatierit met een lorrie door de mijngangen.

Touwenparcours Hürtgenwald

Met kinderen vanaf 6 jaar kan je gaan klimmen bij Hürtgenwald, kinderen tot 13 jaar moeten onderweg begeleid worden door een volwassene. Eerst oefen je op de grond en daarna kan je op hoogte gaan klimmen tussen de bomen. Voor kleinere kinderen zijn er klimelementen laag bij de grond.

Ziplinen bij EifelAdventures

Bij EifelAdventures kan je gaan ziplinen en midgetgolfen. Het ziplinen kan in de Eifel met kinderen vanaf 10 jaar. Je roetst van boom naar boom glijdt via staalkabels. Het is een avontuur van ongeveer 2,5 uur mee door een vulkanisch Eifelbos. Er zijn 12, waaronder een aantal mega-kabelbanen, door de hele Berlinger Bach-vallei. Tijdens de tocht geniet je van panoramische uitzichten vanaf een hoogte van maximaal 50 meter.

 • Wil je ziplinen, reserveer dit dan voor de zekerheid al vooraf via de website. Je kan ook ’s avonds, in het donker, gaan ziplinen.
Burcht Eltz

Burcht Eltz

Een bezoek aan sprookjeskasteel burcht Eltz is mooi vanwege de middeleeuwse architectuur en de inrichting uit negen eeuwen. Je ziet er onder andere harnassen, zwaarden en hellebaarden. De ligging is bijzonder, want de Burcht Eltz staat op een rots, maar ligt tegelijkertijd in een dal. Rondom de burcht ligt het Eltzer Wald, een beschermd natuurgebied met wandelroutes.

Er is een prachtige route van 12,7 kilometer, het Traumpfad Eltzer Burgpanorama. Onderweg heb je panorama’s vanaf het Moezelplateau en je komt langs het sprookjeskasteel. Deze start en eindigt bij het dorpshuis van Wierschem. Het is een zwaardere route en dus vooral geschikt met tieners die vaker wandelen.

Nationalpark-Zentrum

Ga ook naar het bezoekerscentrum Nationalpark-Zentrum. Er is hier de tentoonstelling ‘Wildnis(t)räume’, een barrièrevrije en interactieve natuurbelevenis voor bezoekers van alle leeftijden. In deze ruimte zie je de natuurlijke levensloop van het worden en vergaan in het nationaalpark. Ook zijn er indrukwekkende panorama-uitzichten op steile dalen, dicht begroeide bossen en meren van het nationaalpark.

Wandelen in de Eifel met het gezin

Tijdens ons verblijf in de Eifel met kinderen hebben we heel veel gewandeld, iedere dag liepen we wel een stuk. Onze ervaring is dat je in ieder gebied goed kan wandelen, en overal zijn ook kortere wandelingen voor gezinnen. Wel is het even zoeken waar je de juiste informatie vindt over wandelingen. Vaak zijn dat kleine, hobbymatige websites van een stad of dorp. Vraag het na bij de accommodatie of koop een goede wandelgids als je echt fanatiek op stap wilt.

Keltenpad

In Gerolstein wandelden we het Gerolsteiner Keltenpad, een route van 7 kilometer met een uitkijktoren halverwege. De eerste helft was wat saai, de tweede helft was een stuk interessanter. Zeker ook de afdaling naar het dorp!

Römerpfad

Tijdens een latere vakantie in de Hünsruck en Eifel met kinderen, wandelden we het Römerpfad met de kinderen. Dit is een Premiumwandeling in het zuiden van het gebied. De route loopt tussen Kordel en Butzweiler en onderweg zie je allerlei Romeinse bezienswaardigheden. Normaal gesproken loopt het eerste deel van de route langs een waterval, vanwege een grote overstroming was dit deel afgesloten. Wij vonden dit echt een mooie en leuke route. Aan het eind kom je bij Burg Ramstein, met daarbij een café met uitzichten en een schommel.

Teufelsschlucht

Tussen de plaatsjes Irrel en Bollendorf wandel je door de zogenaamde Duivelskloof. Dit is een gebied dat vanwege de rotsen enorm lijkt op het Müllerthal aan de andere kant van de grens. Hier wandel je door prachtig en spectaculair rotsgebied met trappen en afdalingen. Er zijn diverse wandelroutes uitgezet, deze starten al bij 1,6 kilometer. Daarnaast zijn er kortere routes van 3,5 en 6 kilometer uitgezet. Informatie over de verschillende routes staat op deze website.

Bezienswaardigheden Eifel met kinderen

De Eifel is een groot gebied in Duitsland, met overloop in Luxemburg, Frankrijk en België, en het bestaat uit diverse regio’s. Er zijn tal van prachtige stukken natuur, diverse regio’s en mooie stadjes en kastelen. Dit zijn tips voor bezienswaardigheden en stadjes om te bezoeken.

Regio’s Eifel

 1. Noord-Eifel: het noordelijkste gedeelte van de Eifel.
 2. Hoge Eifel: onder het gebied de Ahr, met het hoogste punt (747 meter) van de Eifel.
 3. Sneeuweifel: een laaggebergtelandschap. Dit stuk grenst aan België met het natuurpark Hoge Venen. Dit is een natuurgebied in het oosten van België en het maakt deel uit van de Eifel. Het is zeker aan te raden om een stukje om te rijden als je naar je vakantieverblijf gaat, zodat je ook van het Belgische gedeelte een indruk krijgt.
 4. Vulkaan-Eifel: dit deel is gevormd door vulkanische activiteit. Het is een laaggebergte dat ook onder andere de Ardennen en het Sauerland omvat.
 5. Zuid-Eifel: een lager gedeelte, het zuidelijkste gedeelte ook van de Eifel. Dit deel is goed te combineren met een vakantie in het Müllerthal, Luxemburg.

Kronenburg

Ons verblijf in de Eifel met kinderen was bij het vakantiepark van Roompot Kronenburger See. Dit goed beoordeelde park ligt tegen het stadje Kronenburg aan. Het oude centrum van de stad stamt uit de middeleeuwen en het ligt op ongeveer 550 meter hoogte in het Naturpark Nord Eifel.

Qua bezienswaardigheden in Kronenburg is het leuk om het stuk oude vestingmuur te bekijken en om te dwalen door de straten. Daarnaast zijn er in de zomer veel leuke restaurantjes geopend, in de overige maanden is veel dicht. Wij kwamen heel graag bij Villa Kronenburg, met een fijn terras en taart.

Bij Kronenburg is ook een klein museum van de Axe Stiftung, dit is gratis toegankelijk. Leuk voor kinderen is de koffer waarin diverse opdrachten zitten.

En bij Kronenburg ligt de Kronenburger See, een meer. Hier kan je in de zomer zwemmen en waterfietsen. Naast het meer ligt een grote speeltuin en bij het meer starten diverse wandelpaden.

Kronenburg

Monschau

Het plaatsje Monschau is waarschijnlijk een van de bekendste plekken uit de Eifel. Door de ligging ten opzichte van Nederland, België en bijvoorbeeld Aken kan je Monschau ook prima tijdens een dagtrip verkennen. Je hoeft er niet speciaal op voor vakantie naar de Eifel met kinderen. Monschau zelf heeft heel wat bezienswaardigheden en in de omgeving kan je prachtig wandelen.

Ideaal als je met kinderen naar Monschau gaat is dat je met het stadstreintje een ritje kan maken door de stad. Op die manier zie je de bezienswaardigheden.

Cochem

Een andere mooie plek om te bezoeken tijdens je verblijf in de Eifel met kinderen is het stadje Cochem. Cochem ligt aan de Moezel, in het oosten van de Eifel. Vanwege de ligging aan de Moezel, de wijngebieden, de prachtige natuur en de bezienswaardigheden is Cochem echt een aanrader om te bezoeken. In het stadje wil je zeker het historische marktplein zien en ook is er een ondergrondse atoombunker, de Bundesbank Bunker Cochem.

Een aantal tips voor Cochem met kinderen zijn:

 1. Ga in Cochem zeker naar de burcht Reichsburg, deze staat op een rots op 100 meter boven de stad.
 2. Ook tof is het om met de Sesselbahn, een stoeltjeslift, naar Pinner Kreuz, op 155 meter boven de stad, te gaan.
 3. Als je wilt kan je een rondvaart maken over de rivier de Moezel.
 4. Ook leuk is het Wild- und Freizeitpark Klotten, vlakbij Cochem. Het is een attractiepark en een dierenpark, een leuke combi van de twee!
Gerolstein

Trier

Tijdens een latere vakantie in de Eifel en Moezel bezoeken we de stad Trier tijdens een dagje weg en dat is echt een aanrader! In een historische stad als Trier ontkom je er eigenlijk niet aan: je wilt wel een aantal bezienswaardigheden bekijken, want in de stad zijn nog allerlei overblijfselen uit de Romeinse tijd te vinden. Ga naar de Dom, de Romeinse baden, de Porta Nigra en het Amfitheater!

Van de bouwwerken die bewaard zijn gebleven is de Porta Nigra het grootste bouwwerk. Dit gebouw is 30 meter hoog en je kan het bezoeken, van binnen kijk je uit over het centrum. Nadat we door de binnenstad hebben gelopen, bezochten we het amfitheater. Dit is een van de grotere van Europa. Je kan eronder, erdoor en erboven lopen, door de grote toegangswegen naar binnen gaan, over de tribunes wandelen en de kelders ontdekken.

Trier

Gerolstein

Op de laatste dag van onze vakantie in de Eifel met kinderen gaan wij naar Gerolstein. Gerolstein ligt in het hart van de Vulkaneifel. Hier kom je om de dolomietrotsen en vroegere vulkanische activiteiten te bewonderen. Er zijn veel mooie routes uitgezet in het gebied om dit stadje.

In Gerolstein zijn een aantal musea, waaronder een Natuurkundemuseum. Dit museum was helaas gesloten toen wij er waren. Wij begonnen onze wandeling bij Café Hanebrink, bij een winkelcentrum. Prima koffie en gebak voor een goede prijs.

Landal Wirfttal

Kindervakantie Eifel

Naar de Eifel op vakantie? Deze vakantieparken zijn aan te raden om te bekijken!

Dormio

1. Dormio Resort Eifeler Tor ligt vlakbij National Park Eifel. Het is een luxe vakantiepark midden in de Duitse Eifel en dit resort is meermaals door Zoover uitgeroepen tot Beste Duitse Vakantiepark!

 • Beste Duitse Vakantiepark
 • Direct aan het Nationaal Park Eifel
 • Binnen- en buitenzwembad

Wirfttal

2. Het vakantiepark Landal Wirfttal is een vakantiepark met een aantal speeltuinen op het park. En in de zomer kan je waterfietsen op de vijver en er is een binnenzwembad. In 2015 is dit Landal park gerenoveerd.

 • Overdekt zwembad met kinderbadje
 • Studio en NXT LVL activiteitenhal
 • Recreatieplas met waterfietsen
Dormio Resort Eifeler Tor

CenterParcs Eifel

3. Of ga op vakantie in de Eifel met kinderen bij het CenterParcs Park, wat in de Vulkaaneifel ligt. Het park heeft mooie bungalows en er is een subtropisch zwembad met glijbanen en een kinderbad.

 • BALUBA indoor speelwereld
 • Aqua Mundo met een waterspeeltuin
 • Speeltuinen
 • Beleefboerderij
Gerolstein

Naar de Eifel met kinderen

Bereikbaarheid

De Eifel is makkelijk en snel aan te rijden met de eigen auto, je rijdt er binnen een uur of 3 – 4 naartoe.

Daarnaast kan je ook met de trein erheen reizen, tickets koop je via NS International:

 • Vanaf € 23 enkele reis met ICE International
 • Reistijd Amsterdam – De Eifel: 3.49 uur

Overnachten in de Eifel

Waar verblijf je als je in de Eifel met kinderen bent? Ik deel tips voor bungalowparken en andere kindvriendelijke accommodatie. Bekijk ook dit overzicht met een aantal fijne bungalowparken in de Eifel.

Meer artikelen lezen?

DuitslandnatuurvakantieNordrhein-Westfalen
Commentaar (0)
Commentaar toevoegen