Edam met kinderen | 7 kinderactiviteiten

Edam is een stuk minder bekend dan het buurstadje Volendam. En dat is jammer, want Edam heeft -volgens mij- veel meer charme. Ik raad een bezoek zeker aan! Plan je een bezoek aan Edam met kinderen? Dit is wat er te doen is in Edam en omstreken met het gezin!

Wij komen heel geregeld in Edam met de kids. Eigenlijk iedere week wel, omdat we er graag brood halen bij de bakker (zie onderstaande tips). Maar ook omdat het een fijn stadje is om doorheen te lopen.

Edam met kinderen – dit is er te doen

Wandel door het oude centrum

Edam heeft een prachtig oud centrum. Wandel door dit centrum, en loop om de stad heen over de vestingwallen. Binnen deze vesting zijn maar liefst 178 monumenten! .   theekoepels aan de Schepenmakersdijk, de scheef gezakte Speeltoren met zijn vrolijke carillon (1561), het Edams museum met de drijvende kelder en het VVV-kantoor bij de Dam -eens Edams stadhuis- naar de Grote Kerk.

Kaas

Edam staat bekend om de kaas. Dit zie je op allerlei plekken terug. Zo is er de kaasmarkt. Tot 1922 waren er officiële kaasmarkten. Nu wordt dit nagespeeld. Een marktmeester houdt toezicht, de boeren brengen per boot of per paard de Noorwester Edammer. Bekijk wanneer de kaasmarkten in de zomer zijn. 

Ook leuk is om een bezoek te brengen aan een boerderij waar kaas gemaakt wordt. Dit kan in de omgeving, onder andere bij de Simonehoeve.

Fluisterboot

Je hoeft het centrum van Edam met kinderen niet te voet te verkennen, het kan ook per fluisterboot. In een hele stille boot vaar je zelf over de grachten.

Winkels en horeca

Edam heeft een aantal winkels waar wij graag komen. De eerste is de bakker, bakker Gorter. Hier rijden we iedere zaterdag voor om. Zeker de cake en de boterkoek zijn het echt waard om mee te nemen! O

ok de snoepwinkel, aan het Spui, is een grote hit bij ons. In hetzelfde straatje, maar dan op Damplein 9, haal je koffie en ijs.

Het Damplein is sowieso een groot succes bij de kinderen: het is een heuvel waar ze overheen mogen rennen.

Camping Strandbad bij Edam

Strandbad

Vlakbij het Fort (zie punt 6) vind je een camping en een café. Zeker als je op een mooie dag in Edam met kinderen bent is dit een heerlijke plek om te zijn. Het paviljoen ligt aan het water.

De camping heeft een grote speeltuin, een groot grasveld, een pierenbad en een glijbaan die uitkomt in het Markermeer. Je betaalt per kind € 1,00 voor een dag recreatie op de camping.

Fort bij Edam met kinderen bezoeken

Het Fort bij Edam is onderdeel van de Stelling van Amsterdam, een verdedigingslinie. Wij waren hier een aantal uur. De kinderen vonden het erg leuk: de gangenstelsels verkennen, er is een ruimte met informatie over de dieren in de omgeving en je kan het flessenkanon testen. Lees ook de uitgebreide review.

Edams museum

Wij waren een aantal jaar geleden in het Edams museum in Edam met kinderen. Een drijvende kelder, kleine kamers en een bedstee waren de hits voor de kinderen. Er is een gratis audiotoer beschikbaar.

Andere ideeën zijn een bezoek aan Tuincentrum Lokkemientje, met de pratende papegaai, en de bibliotheek.

Combineer je bezoek aan Edam met een bezoek aan een van de leuke plaatsen in de buurt. Bijvoorbeeld Volendam, Purmerend, Marken of Monnickendam. Stap op de fiets en fiets via Monnickendam naar Marken, Stap daar op de boot naar Volendam

Verderop in Noord-Holland ligt het mooie dorpje De Rijp, ook een aanrader om eens heen te gaan met het gezin. Eventueel in combinatie met een bezoek aan Edam.

Meer tips? Lees dan het overzicht van kindvriendelijke uitjes in Nederland!

Volendam
Commentaar (0)
Commentaar toevoegen