Boedapest met kinderen | 11x Uitjes

Hoe leuk is een stedentrip Boedapest met kinderen? En zijn er veel kinderactiviteiten in Boedapest? Blogger Iris ging een lang weekend naar deze Hongaarse stad, met haar dochter. In deze blog lees je wat zij deden in deze stad, met onder meer tips voor activiteiten Boedapest en bezienswaardigheden.

Begin oktober ging ik samen met mijn dochter van 4 op pad om in vier dagen Boedapest te verkennen. Een stad die al een tijdje op mijn lijstje stond, vooral omdat ik al veel mooie plaatjes van deze historische stad voorbij heb zien komen. Wij waren dan ook erg benieuwd of deze stad een beetje kidsproof is. Ons antwoord op deze vraag: een absolute JA! In dit blog onze tips op een rij om Boedapest met kinderen te verkennen.

De herfst is misschien wel de beste periode voor een citytrip met kids. De zomerwarmte is weg uit de stad en in de meeste steden is het hoogseizoen achter de rug. Extra mooi in deze periode: de bomen in de stad verkleuren langzaam in mooie herfsttinten.

Stedentrip Boedapest met kinderen | Activiteiten

Wij hebben op zondagochtend een vroege vlucht vanuit Eindhoven en landen in de loop van de ochtend in Boedapest. Vanaf de luchthaven kun je natuurlijk een taxi nemen naar het centrum. Maar als je de aankomsthal uitloopt, kun je ook direct de bus instappen die je in iets meer dan een halfuurtje, voor een paar euro, midden in het centrum afzet. Wij kiezen voor de bus en binnen een half uur stappen we in het centrum uit en is het slechts een paar minuten lopen naar ons Hostel in de Joodse Wijk.

Fietsen huren Boedapest

Je kan Boedapest goed per fiets verkennen! Huur online een (kinder)fiets bij Bajabikes, ze hebben ook fietstours langs de bezienswaardigheden. De stad bestaat uit twee delen: het vlakke Pest en het heuvelachtige Buda. Pest is het levendigste deel van de stad met veel bezienswaardigheden. Buda is rustiger en groener en daarom ook heerlijk om doorheen te fietsen.

Boedapest met kinderen

Gellert Hill

Een goede plek om even te acclimatiseren in een onbekende stad is natuurlijk het park, helemaal als het herfstzonnetje lekker schijnt. Boedapest heeft heel veel mooie parken met speeltuinen en op zondag vind je er vooral veel gezinnen met kinderen.

Wij kiezen voor het park op Gellert Hill, een berg van ongeveer 140 meter hoog. De ‘berg’ ligt direct naast het beroemde Gellert badhuis. Dit park is misschien niet het meest bekende park in de stad, maar zeker een bezoek waard. Helemaal omdat je vanaf de top van de ‘berg’ een heel mooi uitzicht hebt over de stad. Vanaf hier kun je ook mooi zien dat ‘Boeda’ en ‘Pest’ gescheiden worden door rivier de Donau en verbonden worden door 9 bijzondere bruggen.

Halverwege de berg vind je als bonus nog een leuke speeltuin, met verschillende glijbanen die de heuvel volgen. En op de top is een terras voor koffie en limonade met uitzicht.

Vrijheidsbrug (Szabadság híd)

Als we na een middag in het park weer terug richting ons hostel lopen we ‘per ongeluk’ over een van de mooiste van de 9 bruggen over de Donau, de Vrijheidsbrug (Szabadság híd). Opvallend door de bijzondere groene kleur en minder bekend dan de beroemde kettingbrug (Széchenyi lánchíd)

Onderweg stoppen we ook nog even bij het Reuzenrad en maken we natuurlijk een ritje, gelijk weer een leuke manier om het centrum van de stad van bovenaf te bekijken.

Boedapest met kinderen

Badhuizen

Boedapest staat bekend om de vele badhuizen, baden gevuld met bronwater in verschillende temperaturen. Er zijn bekende en minder bekende badhuizen, maar bijna allemaal zijn ze gevestigd in prachtige historische panden. Als je de badhuizen binnenstapt ga je echt even terug in de tijd.

Wij kiezen voor het Széchenyi badhuis, misschien wel het bekendste badhuis. Mijn dochter is een echte waterrat, dus een ochtendje zwemmen is een hit. Ze vindt het een hele ervaring om de verschillende baden te ontdekken en te drijven in het heerlijk warme water.

badhuis Boedapest gezin

Het buitenbad is misschien wel het grootste succes tijdens onze citytrip Boedapest met kinderen. We moeten even sprintje trekken naar het water, wat het is buiten op dat moment slechts 10 graden. Maar in het water in het zonnetje is het heerlijk.

Kinderen mogen onder begeleiding van een volwassene de meeste badhuizen binnen. Let wel even op, sommige baden zijn erg warm en daardoor minder geschikt voor (kleine) kinderen. Ook komen veel mensen voor rust en ontspanning naar de baden. Ik heb dit vooraf uitgelegd aan mijn dochter en vertelt dat dit zwembad bedoeld is om lekker te drijven in het warme water. Het kan ook behoorlijk druk worden in de badhuizen. Wanneer je een badhuis in de ochtend bezoekt, valt het met de drukte erg mee is onze ervaring.

museum gezin Boedapest

Palace of Miracles | Kidsproof museum

Wij hadden het geluk dat het tijdens onze trip heerlijk herfstweer was. We zijn dan ook vooral lekker buiten geweest en hebben de musea even bewaard voor een volgende trip. Maar een museum wilden we toch niet overslaan: Palace of Miracles. Een echt kidsproof museum, vol interactieve installaties en proefjes. In de verschillende ruimtes kun je spelen met onder andere zwaartekracht, optische illusies en magnetisme.

In het museum mag je bijna alles aanraken, lekker experimenteren en je kunt fijn bouwen en spelen. Het museum ligt net buiten het centrum en het is een ideale plek om een paar uur door te brengen.

bezienswaardigheden Boedapest

Bezienswaardigheden Boedapest met kinderen

Fishermans Bastion

Als je samen met een kleuter een stad verkend, moet je helaas keuzes maken. Je kunt in 4 dagen nu eenmaal niet de hele stad ontdekken. De stad heeft zoveel bekende highlights. Wij ontdekken onder andere de Fishermans Bastion met de Mathias Church. Een plek die door veel toeristen bezocht wordt en wij snappen wel waarom. Het is een bijna sprookjesachtige plek, in een bijzondere bouwstijl.

Mijn dochter heeft echt even het gevoel dat ze in een sprookje beland is en verkent enthousiast de omgeving. Vanuit de tram spotten we ook nog het Parlementsgebouw, dat ziet er ook echt heel mooi uit. We hebben nu niet de tijd om het gebouw van dichtbij of van binnen te bekijken, maar het is zeker een bezoek waard.

bezienswaardigheden Budapest

Like A Local

Zelf vind ik het altijd erg leuk om ook een beetje de andere kant van een stad te ontdekken. De stad zien, zoals een local dat doet, even buiten de toeristische trekpleisters om. In vrijwel alle steden kun je met (locals) op pad om ‘hun’ stad te ontdekken.

Wij boeken dit keer een toer via Like A Local, een kidsproof wandeltoer met een gids. Natuurlijk moet ik mijn dochter even overtuigen van deze activiteit. Als ze hoort dat we eindigen in een speeltuin, kleurrijke graffiti gaan ontdekken en onderweg stoppen voor een lokale (zoete) snack, dan is ze overstag. In ongeveer 2,5 uur ontdekken wij de Joodse buurt.

Deze wijk heeft een tragische historie en had lange tijd niet een al te beste naam. Maar is nu juist de wijk vol leuke restaurantjes, koffietentjes, cafés en kleinschalige hotels en graffiti. Ook staan er verschillende mooie Synagoges.

Wij maken met onze gids een tocht langs de mooiste Street art. Hij vertelt ons een hoop over de historie van de wijk en het leven in Boedapest. Als laatste neemt hij ons ook nog mee naar de 1e Ruin Bar in de stad. Je vindt nog steeds op verschillende plekken (openlucht) barretjes in oude verlaten panden. Iets wat we hier in Nederland niet kennen.

Street food bij Karavan

Onze laatste dag in Boedapest met kinderen sluiten we af bij Karavan, een straatje vol streetfood trucks. Je vindt er verschillende trucks met lokale snacks, maar je kunt er ook gewoon een stuk pizza bestellen. Wij proeven, op aanraden van Kyra’s juf die Hongaarse roots heeft, Lángos. Dit is een soort gefrituurd deeg dat belegd kan worden verschillende toppings. Ook de favoriete zoete snack van mijn dochter, Chimney Cake, wordt hier vers gebakken.

In de weekenden kan het behoorlijk druk worden bij de Karavan, maar op een doordeweekse avond is het gewoon gezellig druk.

Boedapest met kinderen | 6x Leuke kinderactiviteiten

Wij hebben nog een paar andere ‘to do’s’ op ons lijstje staan, die ons de moeite waard lijken. Maar die moeten we bewaren voor een volgende bezoek aan de stad.

Zo hebben wij het Margaretha-eiland helaas nog niet kunnen bezoeken. Margaretha-eiland ligt midden in de Donau en is bereikbaar via de Margarethabrug, maar eventueel ook met een pondje.Op het eiland vind je een groot park, een leuk zwembad, speeltuinen en een bijzondere fontein met show in de avond.

  • Ook de Childrens-railway, een trein gerund door kinderen (onder supervisie van volwassenen) is nog iets wat op het lijstje stond.
  • In Boedapest is een dierentuin, gebouwd in Art Nouveau stijl.
  • Een andere kinderactiviteit in Boedapest met dieren is het Tropicarium.
  • In Aeropark ontdek je 60 jaar Hongaarse luchtvaart met een bezoek aan een authentieke luchtvloot.
hotel Boedapest
Maverick City Lodge

Naar Boedapest met kinderen | Praktisch

Bereikbaarheid

Boedapest is per trein bereikbaar, dat gaat via Wenen. Het is dan een leuke bestemming voor bijvoorbeeld een Interrail rondreis. Wil je een weekendje naar Boedepast, dan is vliegen sneller.

  • Gozsdu Court Budapest ligt bij het Deák Ferenc-plein in het centrum van Boedapest. Alle appartementen beschikken over een flatscreen-tv, ramen met geluidsisolatie en een moderne keuken. Tegen een toeslag mogen kinderen en volwassenen gebruik maken van het spa- en wellnesscentrum.
Opera Garden Hotel & Apartments

Overnachten in Boedapest met kinderen

In een stad als Boedapest kun je kiezen uit heel veel leuke plekken om te overnachten. Alle grote ketens zijn vertegenwoordigd, maar er zijn ook heel veel leuke kleinere en meer unieke plekjes te vinden om te slapen.

Wij overnachtten in een leuk hostel midden in de Joodse wijk, Maverick City Lodge. Dit hostel is vrij nieuw, lekker licht en kleurrijk. Wij hebben een fijne tweepersoonskamer met eigen badkamer. Mijn dochter voelde zich bij aankomst direct thuis in de kleurrijke lounge vol poefjes en zitzakken.

Een extra voordeel van dit hostel: je kunt ook gebruik maken van de volledig ingerichte keuken. Voor ons ideaal als we de tweede dag doodmoe zijn van het ontdekken van de stad en even niet buiten de deur willen eten. Bij het hostel hoort een leuk restaurant, waar je voor een paar euro lekker kunt ontbijten.

stedentrip met kind

Budapest Card

Wij verkenden de stad met de Budapest Card op zak. Hiermee kun je gratis gebruik maken van het openbaar vervoer. Handig want Boedapest is groot. Dit is de officiële stadspas van de hoofdstad van Hongarije. Profiteer hiermee ook van gratis toegang tot het thermale bad Lukács en krijg gratis toegang tot 19 musea. Daarnaast krijg je korting op heel veel andere plaatsen, zoals verschillende badhuizen en restaurants.

  • Boedapest heeft een goed netwerk van openbaar vervoer, met metro’s, bussen en trams, hierdoor kun je ook met (kleine) kinderen de stad goed verkennen. Die knalgele trams zijn natuurlijk ook wel erg leuk om een ritje mee te maken.
  • Ook de historische stations van Metrolijn 1 zijn leuk om te ontdekken.
  • Of bewonder de stad met de hop on hop off bus.

Stedentrip Boedapest met kinderen | Een aanrader?

Boedapest is wat ons betreft een aanrader om met kinderen te ontdekken. Je vindt er makkelijk je weg en er zoveel leuks te doen met (en zonder) kinderen. En naast de vele leuke plekken die je kunt bezoeken is het ook fijn om gewoon een wandeling door te stad te maken en een beetje ‘te verdwalen’ in de historische straten.

Zo kom je vaak onverwachts op de leukste plekjes. Zoals het Pop-up Park bij Deák Ferenc tér, in het centrum. Een verzameling van kleurrijke houten installaties, waar je even kunt genieten van de zon of zoals mijn dochter even kan klimmen en klauteren. Wij gaan zeker nog een keer terug naar Boedapest met kinderen om nog veel meer te ontdekken.

Lees ook:

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

CAMBODJA met kinderen + Siem Reap – 11x Tips

Een vakantie naar Cambodja met kinderen, hoe is dat? Een van de gastbloggers van...

Singapore met kinderen | 16x activiteiten met het gezin

Een tussenstop in Singapore met kinderen of juist op vakantie hierheen? Er is in...

Zomervakantie met kinderen 2024 | 21 Bestemmingen

Waar gaan we heen tijdens de zomervakantie met kinderen? Dat vragen meer gezinnen zich...

Salzburg met kinderen | 9x Leukste Kinderactiviteiten

Hoe leuk is Salzburg voor families met kinderen? Tijdens onze autovakantie door Oostenrijk en...

Wenen met kinderen | 37x uitjes

Is een stedentrip Wenen een aanrader? Van de zomer was ik met mijn twee...

Saar-Hünsruck met kinderen | 11x Uitjes

Op vakantie naar het natuurpark Saar-Hünsruck met kinderen in Duitsland? Wij waren er en...

Categorieën