Bern met kinderen | 11x Stedentrip tips

De stad Bern is voor mij een van de leukste steden van Zwitserland en dat is omdat ik er woonde. Onlangs was ik gelukkig weer eens een aantal dagen in Bern. De Zwitserse stad Bern met kinderen bezoeken is een aanrader. In dit artikel staan een aantal leuke tips voor jouw vakantie of stedentrip naar Bern met het gezin.

Naast dat ik er onlangs was heb ik ook een tijd gewoond in de stad Bern. Het is toen een van mijn favoriete steden geworden om heen te gaan! Combineer Bern met het prachtige Berneroberland, voor een echte Zwitserland ervaring.

  • En wil je een heel stuk van Bern wandelend verkennen? De Groene Aare Wandeling is een 6,3 kilometer lange wandeling langs de Aare.

De oude stad van Bern is prachtig. Als je met de trein aankomt in Bern zie je vlak voordat je bij het station bent de stad en daarachter de bergen. Ik ben dan direct weer verliefd op deze stad, zo ontzettend mooi! Het nadeel aan een vakantie of stedentrip Zwitserland zijn toch wel de kosten. Als student woonde ik hier ook en toen ging ik vaak naar het restaurant van de Migros in de Marktgasse. Hier is heel veel aanbod qua eten, bij diverse toonbanken kan je iets uitkiezen. Deze plek is betaalbaar en vanwege het grote aanbod zit er vast ook iets bij voor jouw kids. Ik was gek op de KƤsekuche en Spinatkuche.

Bezienswaardigheden Bern met kinderen

UNESCO stad met de Zytglogge

In de oude stad is het leuk om de Zytglogge te bezoeken, de oudste torenklok van de stad. Deze is toegankelijk, je gaat wel met een tour mee. Heel erg leuk, allerlei kleine trappetjes omhoog. En natuurlijk een prachtig uitzicht over de stad. Daarnaast is ook de Rosengarten schitterend. Ik ben in de toren geweest tijdens een rondleiding.

BƤrengraben

De beren van Bern hebben een nieuw verblijf. Ze wonen vlakbij de Rosengarten aan de rivier de Aare. Vanaf het verblijf is er prachtig uitzicht op de door UNESCO beschermde oude binnenstad.Ā Het ongeveer 5.000 vierkante meter grote terrein loopt vanaf de voormalige BƤrengraben tot aan de oevers van de Aare. Stap in de lift, de zogenaamde (gratis) “BƤreBƤhnli”, en kijk zowel vanaf de oevers van de Aare als vanaf het hogergelegen deel van het park naar de beren.

Meer bezienswaardigheden Bern met kinderen

  • Als het een mooie dag is tijdens je stedentrip naar Bern met kinderen, ga naar de Bundesplatz. Hier is een grote fontein waar veel gezinnen hun kids laten spelen.
  • De MĆ¼nster is de kathedraal van Bern. Deze gotische kathedraal is in 1421 gebouwd. Je kan de toren beklimmen. Naast de kerk is een speeltuintje in een park.

De Rosengarten bereik je na een goede klim of een ritje met de bus. Vanaf de Rosengarten valt het uitzicht over de stad en de bergen direct op. Ook is er een goed restaurant. Daarnaast is het een mooi ingericht park en er zijn speeltuinen. De ideale plek voor een relaxte middag! Hier zat ik als uitwisselingsstudent graag.

IMG_9209

Uitjes Bern met kinderen

Dierenpark

Er is ook een kleine dierentuin in de stad, dat is Tierpark DƤhlhƶlzli. Hier leven ongeveer 200 verschillende diersoorten in het DƤhlholzli-bos, direct aan de Aare. Deze dierentuin is 365 dagen per jaar geopend. Er leven onder andere zeehonden, beren, luipaarden, muskusossen, oehoe, wolven, grondeekhoorns en apen. Leuk voor kinderen is de grote bosspeeltuin.

De Aare en zwembad Marzili

De Aare is de rivier die door Bern stroomt. Je kan hierin zwemmen! Ga bijvoorbeeld bij zwembad Marzili naar binnen tijdens een zomers bezoek aan Bern met kinderen. Vanaf daar loop je tegen de stroming in (langs de kant, volg de meute). Als je lang genoeg gelopen hebt dan spring je in het water en je komt vanzelf weer terug bij het zwembad.

Let op: doe dit echt alleen als je goed kan zwemmen en ga er op tijd uit. Er staan waarschuwingsborden om aan te geven dat je uit het water moet gaan. Iedere zoveel meter is er een trap.

IMG_9118

BernAqua

Het zwembad dat we hierboven noemen is geopend tijdens de zomermaanden. Tijdens de andere maanden van het jaar kan je naar het zwembad BernAqua gaan, met de langste overdekte waterglijbanen van Zwitserland. Leuk detail, van de zomer waren wij in het Brigerbad, met de langste buitenglijbaan van het land (180 meter).

3x Kindvriendelijke musea in Bern met kinderen

Daarnaast zijn er in de stad Bern meerdere musea die je ook met kinderen kan bezoeken! Ga bijvoorbeeld naar het Museum fĆ¼r Kommunikation, leuk met kids vanaf 4 jaar. Er zijn allerlei interactieve stations, verrassende objecten en grootschalige videoschermen waarop je kan proberen en ervaren. Dit museum werd in 2019 door de Raad van Europa uitgeroepen tot ā€œMuseum van het Jaarā€.

Gurten

De Gurten is de “huisberg” van Bern. Je kan naar boven wandelen of fietsen, een stuk relaxter is om met het baantje omhoog te gaan. Op de berg is een park, er zijn speeltuinen en restaurants. En het uitzicht op de stad is prachtig.

  • Ook in het Monbijoupark is een grote speeltuin.
  • Er is een website – in het Duits – waarop je kan vinden waar de leukste speeltuinen in Bern zijn voor de kids.

Bimano Kids

Binnenspeeltuin bimano Kids biedt diverse attracties voor kinderen en is een beweegpark of avonturenspeeltuin. Er is hier niet de gebruikelijke plastic franje van andere binnenspeeltuinen, maar bijna alles wordt met de hand gebouwd. Ook kan je er skaten, leren bouldern en er is een winkel.

Bern

Gratis in Bern met kinderen

De leukste gratis uitjes in Bern? Enkele tips:

  1. Ga naar de botanische tuin aan de Altenbergrain 21.
  2. De Gurten, de huisberg van Bern, met speeltuinen en wandelroutes.
  3. Een deel van de dierentuin van Bern is gratis toegankelijk!
  4. Kindertentoonstelling Creaviva in het Paul Klee Zentrum
  5. Bezoek de MĆ¼nster van Bern gratis

Ook het Frei- und Hallenbad Weyermannshaus Bern zou gratis toegankelijk zijn! Dit is het grootste buitenbad van Zwitserland en geopend in de zomermaanden. Er is een compleet vernieuwd kinderspeelbad, duikplanken en een brede glijbaan. Verder is er onder meer een grasveld met bomen, speeltuin en beachvolleybalveld!

Omgeving Bern met kinderen

Wil je ook de omgeving van Bern, met de prachtige meren en bergen ontdekken, dan is de Berner Oberland Regionale Pass aanschaffen een aanrader. Hiermee mag je onbeperkt reizen tussen de steden Bern, Luzern, Interlaken, Saanen en Brig. Verken Zwitserland per trein, bus, boot en bergtreinen en je krijgt kortingen op verschillende attracties.

Wil je een dagje naar de bergen, dan zijn er tal van opties in het Berner Oberland. En je zou zelfs, net als ik deed, naar de kleine stad Brig kunnen reizen en omhoog gaan naar Blatten-Belalp. Het is vaak aan te raden om een voordeelpas aan te schaffen, zodat de Berner Oberland Pas die ik hierboven noemde of de Swiss Travel Pass. Reken eerst wel uit wat losse tickets kosten en of het echt voordelig is!

Welke bergen zijn bereikbaar vanuit Bern met kinderen?

Jungfraujoch, ofwel The Top of Europe! Ik ben hier al meerdere keren geweest en het is echt prachtig. Enige nadeel is dat het niet goedkoop is.

De Harder Kulm is de huisberg van Interlaken, met een top op 1.322 meter hoogte. Je reist in slechts 10 minuten omhoog (2023: tickets vanaf CHF13). Vanaf bovenkijk je uit over de Eiger, Mƶnch en Jungfrau. Daarnaast zie je ook de Thunersee en de Brienzersee.Ā Er is een glazen vloer van het uitkijkplatform en wandel over de twee kilometer aan panoramapaden.

  • Meiringen-Hasliberg is in 66 minuten bereikbaar vanuit Bern met de trein! De bergbanen Meiringen-Hasliberg brengen je tussen 600 en 2500 meter boven zeeniveau.

Andere uitjes rondom Bern met kinderen

Het Swiss Bike Park in Oberried ligt niet ver van de stad Bern en heeft onder andereĀ jumplines, pumptracks, schuine bochten en een leer- en avonturenparcours. Het park is voor iedereen gratis toegankelijk en is geopend van maandag tot en met zaterdag.

En de Kiddy Dome in Rohrbach is een grote indoor speeltuin die bijna zo groot is als een voetbalveld! Dit is een van de grootste speeloases van Europa en ligt tussen Bern, Bazel en Luzern in en dichtbij de stad Olten. Er is een ballenbad, speeltuin, botsauto’s en onder meer een trampolinehal met attracties zoals de FreeJump, Ninja Parcours, Dodgeball, Airbag, Basketbal en Schnitzelpit.

bundeshaus
Bundeshaus

Naar Bern met kinderen

Bereikbaarheid

Bern kan je aanrijden met de eigen auto, wel is het een lange rit. Zoek eventueel een van de tussenstops in Duitsland op of lees onze tips voor overnachtingen onderweg naar Zwitserland! Denk dan wel aan het tolvignet.

Daarnaast kan je met de trein naar Bern reizen, je maakt dan een overstap in Basel. Tickets koop je via NS International. Ook kan je vliegen naar Zwitserland. Alhoewel Bern een eigen vliegveld heeft, vliegen de meeste maatschappijen naar Geneve, Basel en ZĆ¼rich!

Kindvriendelijke hotels Bern

Blijf je langer in Bern, dan zoek je waarschijnlijk een goede accommodatie. Dit zijn mijn tips:

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Sallandse Heuvelrug met kinderen | 10x uitjes

Naar de Sallandse Heuvelrug met kinderen? Onlangs waren wij een weekend in dit gebied...

Achterhoek met kinderen | 9x Uitjes & vakanties

Wat er te doen is in de Achterhoek met kinderen? Dit is een veelzijdige...

Treinbestemming Frankrijk met kinderen | 5x Tips

Op vakantie met de trein naar Frankrijk en zoek je een leuke bestemming die...

Net over de grens in Duitsland met kids |...

Net over de grens in Duitsland zijn er voor kinderen veel leuke activiteiten te...

Vakantiebestemming met baby – 7 Tips

Op zoek naar een vakantiebestemming met baby? Die eerste vakantie met baby is heel...

Vakantie met kinderen | 35 Leukste vakantiebestemmingen

Op vakantie met kinderen en je zoekt de mooiste vakantiebestemming? Veel gezinnen vragen zich...

Categorieƫn