Amsterdam met kinderen | 10x Must do!

Je gaat een dagje of weekend naar Amsterdam met kinderen, of op een stedentrip, en je wilt weten wat je er kan doen. Wij wonen heel dichtbij Amsterdam en daarom ga ik regelmatig naar deze stad met mijn kids. Ik deel mijn favoriete tips voor de 10 activiteiten die je moet doen tijdens een stedentrip Amsterdam met gezin.

Amsterdam is groot. Er is dus heel erg veel te doen met kinderen tijdens een gezinsuitje in Amsterdam. Je kan gewoon op pad gaan en zien waar je uitkomt, maar met kinderen heb ik liever een beetje een plan in mijn hoofd. Wat is dan het beste van Amsterdam, wat wil je er echt zien tijdens een dagje uit met het gezin? Dit zijn de 10 activiteiten die niet mogen missen tijdens een stedentrip.

Doen in Amsterdam met kinderen

Rondvaartboot

Eindeloos rondwandelen met kids gaat mij niet zo goed af (behalve toen ze nog in de kinderwagen zaten). Een leuke manier om meer van Amsterdam te zien is vanaf het water. Ik vind zo’n rondvaart erg leuk, omdat de stad er toch weer anders uitziet.

Boek bijvoorbeeld deze rondvaart van 75 minuten door de grachten van Amsterdam. Voor de kinderen is er de gratis audiogids met “zoetwaterpiraten”-kindercommentaar.

Fietsend door Amsterdam met kinderen

Je kan Amsterdam natuurlijk ook op de fiets verkennen. Via Bajabikes boek je een fietstour op kindermaat en ontdek je Amsterdam in 2,5 uur tijd. Deze Amsterdam Highlights Fietstour is door de ANWB verkozen tot een van de meest kindvriendelijke excursies in Amsterdam! Je komt onder andere langs deze bezienswaardigheden:

 • Koninklijk Paleis
 • De Jordaan
 • Anne Frankhuis
 • Het Vondelpark
 • Het Leidseplein
 • De Magere brug
 • Het Museumplein
 • Rijksmuseum
 • De Grachtengordel

Er is ook losse fietsverhuur mogelijk, boek hier. De opties voor kinderen zijn:

 • Kinderfietsen: v.a. 6 jaar
 • Kinderhelm: ja, gratis beschikbaar
 • Bakfiets: alleen tijdens de privé tour
 • Kinderzitjes: ja, €3 toeslag voorop of achterop tot 25kg

Van Gogh museum

Als er een museum is dat eigenlijk wel door iedere Nederlander bezocht moet worden, dan is het Van Gogh museum dat misschien wel. In dit museum zijn er honderden schilderijen, tekeningen en brieven te zien. Blogger Nicole was met haar zoon in het Van Gogh en zij vond dit een aanrader voor een gezinsuitje in Amsterdam.

Haar tip is om het museum met de koffer van Vincent te verkennen. Dat is een ouderwetse koffer, een waar Vincent zelf nog mee gereisd zou kunnen hebben. Deze haal je af bij de informatiebalie. Met behulp van de kaarten uit de koffer ontdek je nog meer werken. Op de kaartjes staan vragen die je helpen anders naar schilderijen te kijken, zoals ’’wat zie je als je ondersteboven naar het schilderij kijkt?’’

Een goed alternatief voor de koffer is de speurtocht. Wandelend door het museum op zoek naar schilderijen doen de kinderen verschillende opdrachten. Aan het eind van het bezoek ligt er een leuk cadeautje klaar. Vinden je kinderen het leuk om zelf creatief bezig te zijn, dan is de kinderworkshop echt een geweldige activiteit.

– Koop de tickets hier online, dan hoef je niet in de lange rij te staan.

Bekijk het overzicht van kindvriendelijke musea in Amsterdam.

Jordaan met een kinderspeurtocht

Een prachtig stukje Amsterdam is de Jordaan. Blogger Alyt ging een dagje in Amsterdam op stap met kinderen. Zij gingen op pad door de Jordaan met een kinderspeurtocht. Via de organisatie Amsterdam Oude stad zijn er meerdere speurtochten, zoals de historische speurtocht, de Jordaanspeurtocht en een kinderspeurtocht. 

Zo kom je onder andere langs een hofje. Bij de vraag stond een verhaaltje over wat een hofje precies is en door wie dit hofje was opgericht. We hebben natuurlijk even een kijkje genomen in het hofje. Dat mag, zolang je maar heel stil bent. Het is een prachtig hofje, een zeer rustgevende plek, zo middenin Amsterdam. We zaten hier even op een bankje om de volgende vraag alvast door te nemen. En de speeltuinen, de Muizenwinkel en het snoepwinkeltje waren volgens de kinderen van Alyt het allerleukst.

Anne Frank

Ook het Anne Frank Huis is eigenlijk een must om te bezoeken tijdens een stedentrip Amsterdam met kinderen. Hier bezoek je het verborgen huis waar Anne Frank samen met haar familie en nog vier onderduikers twee jaar afgesloten van de buitenwereld leefden. Tot ze op een dag alsnog ontdekt werden door de bezetters.

Met een audiotour verken je het oude bedrijfspand van Otto Frank, de vader van Anne. De zoon van blogger Anouk vond deze audiotour erg prettig: een apparaat en daarmee ook een verhaal voor jezelf. In het oude bedrijfspand wordt een korte film getoond die in hele grote lijnen vertelt over de Tweede Oorlog in Europa en de vervolging van de Joden in het bijzonder.

De wisseling van het moderne museum naar het daadwerkelijke huis vond Anouks zoon indrukwekkend. Je loopt langs de boekenkast die als deur (en dekmantel) werkte, de smalle trap omhoog en je zag bijvoorbeeld wat de keuken was. Dat maakt het heel tastbaar.

Het museum is ontzettend indrukwekkend! Niet alleen het museum is ingetogen, ook de bezoekers zijn dat. Er wordt weinig tot niet gesproken en alleen op fluistertoon. Het verhaal van Anne maak duidelijk veel indruk op de bezoekers.

De tickets voor dit museum worden 2 maanden van te voren vrijgegeven en zijn snel uitverkocht.

Bij Storm, Amsterdam-Noord

Westergas en Westerpark

Het Westergas is een terrein met historische panden. Na allerlei veranderingen is dit een leuke plek vol avontuur en plezier voor gezinnen. Je kan hier kinderfilms kijken in Het Ketelhuis. En ga ook naar Tony’s store, de winkel van Tony Chocolony.

Verderop op het terrein is er Woeste Westen, dit is een natuurspeeltuin, wat ideaal is als het een warme dag is. Bij de Boerderij Westerpark zijn er dieren en er is een speeltuin. In de zomermaanden is de speelplaats bij de Spartelvijver leuk met de kids.

Parken

Andere parken in Amsterdam met kinderen bezoeken:

 • Het Amstelpark is erg leuk met kinderen. De speeltuin is erg tof, inclusief kabelbaan en een houten speeltuin. Daarnaast rijdt er een treintje rond, er is een leuke doolhof en je kan naar het verlaten land. Ook vinden er een aantal keer per jaar diverse activiteiten plaats, waaronder de Pure markt. Hier kun je onder andere biologische producten kopen. Leuk om met je kleintje wat te eten en te shoppen, echt een voorbeeld van kidsproof Amsterdam.
 • In het Vondelpark, centraal in de stad, zijn veel opties voor gezinnen. Er is een waterspeeltuin met klimtoestellen en een zandbak. Het badje van de waterspeeltuin is in de lente en zomer gevuld met water. Bij restaurant de Vondeltuin staan hoge torens met glijbaanbuizen, er is een klimkoepel Iglo, duikelhekken en een grote zandbak. Bij het restaurant Groot Melkhuis is er een speeltuin met speeltoestellen zoals schommels, draaimolens en een glijbaan.
 • Het Flevopark is een mooi en rustig park, inclusief zwembad. Ook is er een leuke speeltuin.
 • Het Amsterdamse bos is zeker een aanrader. Met onder andere wandelroutes, een pierenbadje, speeltuinen, geitenboerderij, pannenkoekenhuis en kanoverhuur.

Artis

De dierentuin Artis mag je zeker niet overslaan, deze ligt net buiten het centrum van de stad. Natuurlijk ga je erheen voor de dieren, maar er zijn ook een aantal speeltuinen, een vlinderhuis en kindervoorstellingen in het Planetarium. Daarnaast is het museum Micropia gevestigd op hetzelfde terrein. Voor een bezoek aan deze dierentuin zou ik rekenen op minimaal 2 tot 3 uur. (tickets kopen)

NEMO

Ook het NEMO Science Museum is een hele leuke plek om te bezoeken tijdens een stedentrip Amsterdam met kinderen. Dit is het grootste wetenschapsmuseum in Nederland, met vijf verdiepingen vol doe-het-zelf experimenten. Er zijn allerlei proefjes die de kinderen zelf mogen doen en daarom ben je zo uren zoet. Goed om te weten is wel dat het hier op momenten nogal druk kan zijn. (tickets kopen)

Drie Graefjes en het Begijnhof

Een van mijn favoriete plekken in Amsterdam is de Drie Graefjes, ik kom hier met name voor de taart en cupcakes. Daarnaast zijn er ook allerlei broodjes. Combineer dit met het bezoeken van het Begijnhof, een mooi plekje vlakbij de Drie Graefjes. Dit is het enige hofje binnen het Singel. Ik vind het prettig om hier een paar minuten door te brengen en om midden in het centrum van Amsterdam even de rust te ervaren.

Vlakbij het Begijnhof kan je bij Van Stapele cookies de chocoladekoekjes kopen. Ze verkopen hier alleen dit koekje en die is het proberen waard!

Meer tips voor Amsterdam met kinderen

Omgeving Amsterdam

In de omgeving van Amsterdam is ook heel erg veel te doen, dus verleng je gezinsuitje Amsterdam eventueel en ontdek ook de omgeving! Met de OV-kaart reis je betaalbaar rond in de regio Amsterdam. Deze is geldig op al het openbaar vervoer binnen de regio Amsterdam, inclusief bussen, veerboten, metro, treinen en trams. Ook in Amsterdam trouwens!

Overnachten in Amsterdam met kinderen

Kindvriendelijk overnachten kan onder andere bij:

Wat zijn jouw tips voor Amsterdam met kinderen? Lees ook over de gratis kinderactiviteiten in Amsterdam en de kindvriendelijke restaurants in de stad.

Amsterdam
Commentaar (0)
Commentaar toevoegen