Albanië met kinderen | 6x Tips + Familiereis

Albanië was tot voor kort een van de meer onbekende bestemmingen voor een vakantie binnen Europa. Het bekende programma ‘Wie is de mol’ heeft daar veranderingen in gebracht. Daarom delen wij enkele leuke gezinsreizen naar Albanië met kinderen.

Deze bestemming zonder massatoerisme heeft veel te bieden: zee, strand, kastelen, bergen, steden en mooie natuur. Helaas zijn wij er zelf nog niet geweest, hopelijk komt daar snel verandering in!

Wij waren wel al in Servië, wat toch al wat bekender is dan Albanië, en daar merkten we dat er nog weinig echt is ontwikkeld voor kinderen. Een groot waterpark daar is bijvoorbeeld een zwembad met een kleine glijbaan. Ga je met je gezin naar Albanië, verwacht dan geen grote aquaparken en musea op kindermaat. Wel kan je een nog vrij onontdekte bestemming verwachten, met een ontzettend hartelijke bevolking en mooie stranden en natuur.

Doen in Albanië met kinderen

Wil je weten wat er te doen is in Albanië en wat je zeker moet doen of zien tijdens een vakantie? De ANWB stelde dit overzicht van indrukwekkende bezienswaardigheden op. En dat zijn er best veel, want het land heeft allerlei overblijfselen van het Romeinse, Byzantijnse, Italiaanse en Ottomaanse Rijk.

Tirana en omgeving

Wandel rond in de hoofdstad Tirana en bezoek het Nationaal Historisch Museum. Het Skanderbeg-plein is het centrum van Tirana, in 2017 is dit plein heropend. Onder andere het nationaal historisch museum is hier gevestigd, daarnaast zijn er banken en bloemen. Voor de kinderen is er een draaimolen. Ga daarnaast ook naar het fort van Justinianus, beter bekend als het kasteel van Tirana. En in het Grand Park is er een leuke speeltuin. De dierentuin Tirana Zoo is de enige dierentuin van het land en deze ligt naast de botanische tuinen.

Berg Dajti

Vanuit Tirana kan je gemakkelijk een dagtrip maken naar de berg Dajti. Je kan de berg op met de kabelbaan Dajti Express. In het Dajti National Park is er een restaurant Ballkoni i Dajtit, een speeltuin en het klimpark Dajti Adventure Park. Voor kinderen tot 7 jaar zijn er gemakkelijke opties en wandelroutes. Voor oudere kinderen en volwassenen zijn er leuke parcoursen uitgezet.

Gamti

Een andere optie voor een uitstap vanuit Tirana is meegaan met een tour naar de Gamti voor een korte bergwandeling. De wandeling start bij het Bovilla-meer, daarna wandel je de Gamti op. Aan het eind van de tour kan je zwemmen in het meer.

Andere plekken in Albanië om te bezoeken

  • Het meer van Skadar, op de grens met Montenegro, is het grootste meer van de Balkan.
  • Durrës, in de buurt van Tirana, is een plaatsje met prachtige stranden.
  • Ook rondom Ksamil, Himarë en Dhërmi zijn er mooie stranden.

Natuurgebieden in Albanië

  • Het Nationaal Park Butrint, in het zuiden van Albanië, dit park grenst gedeeltelijk aan Griekenland. Er komen een aantal zeldzame schildpaddensoorten voor.
  • Nationaal park Valbonëdal, in het noorden, met bergen.
  • De Osum Canyon wordt ook wel de Grand Canyon van Albanië genoemd. Tijdens een tour naar deze canyon stop je eerst in de stad Poliçan. Deze stond in het communistische tijdperk bekend als een productielocatie voor miljoenen wapens. Daarna wandel je door de canyon, waar je allerlei soorten vogels, oude bruggen en bomen ziet. Aan het eind kan je zwemmen in de rivier.

Albanië met kinderen | 6x Familiereis

Fly – Drive Parel van de Balkan

We starten met een rondreis door Albanië van de ANWB. Zij hebben een 11-daagse rondreis samengesteld en deze is ook te boeken door gezinnen met kinderen. Het is een rondreis met stad, strand en natuur. De vluchten, het verblijf en de huurauto zijn inbegrepen in de prijs.

  • schitterende en afwisselende natuur met zee en bergen
  • historische steden en oude nederzettingen
  • vlucht met vertrek vanuit Amsterdam of Brussel

Local Travel Hero

Organisatie Local Hero Travel heeft een familiereis Albanië met kinderen. Dit is een 15-daagse voorbeeldreis via Tirana, Skhodër, Kruja, Roshnik, Berat, Llogara, Himarë, Butrint en Gjirokastër. De reis wordt afgestemd op jullie wensen, in overleg met de local hero in Albanië. Dat is Jorik! Hij kent Albanië goed en stemt jullie rondreis af op jullie wensen. Inclusief:

  • Luchthaven transfer bij aankomst en Autohuur 13×24 uur (Skoda Yeti of verg.);
  • 14 overnachtingen in familiekamer met ontbijt;
  • Excursie Koman / Shala rivier en raften of hiken.

Djoser Familiereizen

De rondreis van de ANWB was individueel en ook te boeken voor gezinnen. De rondreis van Djoser gaat door Noord-Macedonië en Albanië met kinderen. Het is een echte family rondreis, waarbij je met een aantal andere gezinnen op reis gaat. De reis start in de hoofdstad Tirana. Vervolgens reis je door naar Durres, direct aan de Adriatische kust. Over de oude route tussen Rome en Constantinope gaat de reis verder naar het mooie meer van Ohrid. En dat is pas een deel van deze reis!

  • Overnachting in Durres direct aan het strand
  • Excursies St. Naum, Voskopoja, Blue Eye nationaal park, Butrinti en Apollonia inbegrepen
  • Mooie combinatie van cultuur, natuur en het strand 

Familiereis Albanië met kinderen | Sawadee

Ook met Sawadee kan je een Familiereis Albanië maken. Tijdens deze reis is er veel contact met de lokale bevolking door overnachtingen in kleinschalige accommodaties. Het is een afwisselende reis, waarbij er veel rekening wordt gehouden met de kinderen. Alle wandelingen zijn optioneel. Je kan deze reis combineren met een bezoek aan het Griekse eiland Corfu. Vanuit Himarë kan je via Sarandë de ferry naar het eiland nemen.

  • Veel contact met lokale bevolking door overnachtingen in kleinschalige accommodaties
  • Heerlijk ontspannen dagen aan het strand van Himare
  • Verblijf bij het beroemde Meer van Ohrid

Naar Albanië met kinderen

Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om zelf een rondreis samen te stellen om Albanië te ontdekken. Wij halen de inspiratie voor een rondreis vaak uit het lezen van websites en blogs en het bladeren door reisgidsen.

Als je naar Albanië gaat, vlieg je meestal op Tirana. Goedkope vliegtickets vergelijk je bij Skyscanner.

Wij boeken de overnachtingen voor een rondreis graag via Booking.com. De reden hiervoor is dat de annuleringsvoorwaarden heel duidelijk zijn en vaak ook nog flexibel. Als we een rondreis boeken, wijzigt de route weleens. Daarnaast is er op dit platform ruime keuze uit hotels, appartementen en vakantiehuizen. En je kan filteren op allerlei faciliteiten.

En dan de huurauto, wij boeken deze meestal via SunnyCars. De belangrijkste reden hiervoor is dat je deze all-in boekt, dus met alle verzekeringen. Als je de auto ophaalt kan je op alle vragen nee zeggen, want de auto is al goed verzekerd.

Dat waren ze, onze tips voor gezinsreizen naar Albanië. Was jij op vakantie naar Albanië met kinderen, laat ons dan zeker weten hoe het was! Lees ook de tips voor Montenegro!

Albanië met kinderen

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Westpunt Curacao met strand en natuur

Toen wij op Curacao waren verbleven wij in een huis in het midden van...

Reims met kinderen – 11x activiteiten

De stad Reims ligt in het noorden van Frankrijk en is niet al te...

CAMBODJA met kinderen + Siem Reap – 11x Tips

Een vakantie naar Cambodja met kinderen, hoe is dat? Een van de gastbloggers van...

Singapore met kinderen | 16x activiteiten met het gezin

Een tussenstop in Singapore met kinderen of juist op vakantie hierheen? Er is in...

Zomervakantie met kinderen 2024 | 21 Bestemmingen

Waar gaan we heen tijdens de zomervakantie met kinderen? Dat vragen meer gezinnen zich...

Salzburg met kinderen | 9x Leukste Kinderactiviteiten

Hoe leuk is Salzburg voor families met kinderen? Tijdens onze autovakantie door Oostenrijk en...

Categorieën