Airborne museum met kind | Onze review

Hoe leuk is het Airborne museum met kind? Anouk testte het met haar zoon van 8. Hij speelt heel graag met legerpoppetjes en jeeps, dus het museum is waarschijnlijk een schot in de roos.

Het Airborne museum vertelt de geschiedenis van de voorbereiding en uitvoer van operatie ‘Market Garden’ tijdens de Tweede Wereldoorlog. In september 1944 hoopten de geallieerden een einde te maken aan de oorlog met de operatie Market Garden.

Ons bezoek aan het Airborne museum met kind

De operatie was gepland over grond en door de lucht, met grote aantallen mensen en machines. Maar de operatie ging uit van een verzwakt Duits leger bij Arnhem, en werd daardoor verkeerd ingeschat. Er zaten meer Duitsers in de buurt van de bruggen die ze wilden veroveren dan gedacht. Hierdoor stuitten ze op veel meer weerstand en het lukte niet om de bruggen over de grote rivieren in Nederland te veroveren en over te steken. Met heftige gevolgen. Nederland werd niet in september 1944 bevrijd, maar pas na de hongerwinter in mei 1945.

Airborn

Het verhaal zelf is indrukwekkend en het wordt in het museum in stappen verteld. In tekst, maar ook in filmbeelden, foto’s en nagebootste taferelen in de omgeving van Oosterbeek en Arnhem. Er zijn verhalen te beluisteren van veteranen en getuigen. Voor kinderen is het bijvoorbeeld bijzonder om op een beeldscherm zelf een parachute op de juiste bestemming te laten landen.

Airborn museum met kind

Het museum is gevestigd in een prachtige pand in Gelderland. Dit pand fungeerde als het hoofdkwartier van de Britse luchtlandingstroepen tijdens operatie ‘Market Garden’. De buitenkant wordt nu gerestaureerd en staat daarom in de stijgers. Het grenst aan een mooi park. Buiten staat en tank en een pathfinder, waar kinderen op klimmen en natuurlijk foto’s maken.

In de kelder van het pand kun je de ‘airborne experience’ doorlopen, om zelf te ervaren hoe het was om in die dagen in Oosterbeek te zijn. Het is er donker, je ziet kapotgeschoten huizen en je hoort overal schoten. Mijn zoontje durfde de route eerst niet uit te lopen, het was spannend en ook wel een overgang ten opzichte van de rest van de tentoonstelling. Maar de nieuwsgierigheid was groter dan de angst, en uiteindelijk heeft hij de route 4 keer gedaan. Ook kun je een speurtocht doen, en worden er geregeld extra activiteiten georganiseerd.

Na afloop zijn we op weg naar huis nog even gestopt bij de militaire begraafplaats in Oosterbeek, dat is na het bezoek aan het Airborne museum nog indrukwekkender! (Airborne War Cemetery, Limburg Stirumweg 28 Oosterbeek)

Onze indruk van het Airborne museum met kind

Wij vonden het museum erg interessant, en ook geschikt voor allerlei leeftijden. Dat zag je ook letterlijk terug in de bezoekers, van jonge kinderen, tot pubers, volwassenen en ouderen. Van allerlei nationaliteiten. Zie voor praktische info de website.

Bekijk andere leuke kindvriendelijke musea en dit zijn leuke uitjes met kids!

Airborn museum met kind
Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.